Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Soron kívül foglalkozik a főügyészség a végrehajtói vesztegetési botránnyal


Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án
Polt Péter legfőbb ügyész az ügyészség 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolóját tartja az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 6-án

„A sajtóban megjelent találgatásokkal ellentétben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke jelenleg is letartóztatás hatálya alatt áll” – írja közleményében a hatóság. Schadl Györgyöt és feleségét november elején fogták el a ferihegyi repülőtéren.

A Központi Nyomozó Főügyészség erre vonatkozó indítványának megfelelően, a bíróság a kényszerintézkedést 2022. március 8. napjáig meghosszabbította.”

A közleményben az is benne van, hogy az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő széles körű nyomozás folyamatos, a főügyészség az eljárási cselekményeket soron kívül végzi.

Már nem tudtak felszállni a Dubajba induló gépre

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBK) elnökét, Schadl Györgyöt és szintén végrehajtóként dolgozó feleségét novemberben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tartóztatták le, amikor egy Dubajba induló gépre készültek felszállni. Sajtóinformációk szerint tetemes mennyiségű készpénz volt náluk.

A házaspárhoz kötődő egyes cégek irodáiban ezzel párhuzamosan házkutatás indult. Schadl felesége őrizetben lehet.

Az állam sokáig titkolni próbálta a letartóztatást, az egész nyomozást titkosították. Schadl György neve és egy kormánytag lehetséges érintettsége főként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő érdeklődése révén kerülhetett nyilvánosságra. Nem sokkal később kiderült, hogy az érintett kormánytag Völner Pál államtitkár, az igazságügyi miniszter helyettese, aki azóta lemondott államtitkári posztjáról, mentelmi jogát felfüggesztették, ugyanakkor szabadlábon védekezhet.

A főügyészség gyanúja szerint Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként két–ötmillió forintot, összesen 83 milliót kapott. Ennek ellentételezésekéntfelügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően.

Hét végrehajtó közül kettő beismerte

A 444 hírportál nyomozati anyagokra hivatkozva arról írt, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hét, az elmúlt években kinevezett végrehajtó ellen javasol vádemelést az ügyben. Öten ártatlannak vallották magukat, ketten viszont a hírportál értesülése szerint beismerő vallomást tettek.

A hét frissen kinevezett végrehajtó közül négyen negyven–nyolcvanmillió forintot adtak Schadl Györgynek azért, hogy elintézze nekik a végrehajtói kinevezést. Ugyanakkor voltak végrehajtók, akiktől az osztalék ötven–száz százalékát kérte Schadl, hárman például 190–250 millió forintot adtak az elnöknek másfél és három év közötti idő alatt. Cserébe ezért Schadl havi egy-kétmillió forintot osztott vissza nekik a pár százezer forintos fizetésük mellé. A gyanú szerint Schadl Györgynek összesen 884 milliót fizettek a végrehajtók.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG