Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sorra postázzák vissza a szerzők Libriben árusított könyveit


Marosi Nikolett kecskeméti író visszapostázott könyvei
Marosi Nikolett kecskeméti író visszapostázott könyvei

Váratlanul érte Marosi Nikolett kecskeméti írót, amikor kiadója minden magyarázat nélkül visszapostázta neki a korábban a boltokban értékesített könyveit. Egy zárt szerzői csoportban aztán kiderült, hogy nem ő az egyetlen, aki a közelmúltban így járt. A botrányos könyvfóliázások után most sorra jelentkeznek az írók, akiknek visszaküldött könyveiben két közös elem van: a nemrégiben tulajdonosváltáson átesett kiadó és a rendszerkritikus vagy LMBTQ-tartalom. Válaszokat egyelőre nem kaptak, az eljárás azonban emlékezetünkbe idézi a Kádár-rendszer három t-re épülő (tűrt, tiltott, támogatott) kultúrpolitikai módszereit.

„Huszonöt éven keresztül karateedzőként dolgoztam, addig nem álltam bele semmibe, mert azt éreztem, hogy ha Magyarországon hangosan vállalod a kritikus véleményed, azt a gyereked, a családod sínyli meg – nyilatkozta a kecsup.hu-nak Marosi Nikolett kecskeméti írónő. – Nem szerettem volna, hogy a szülők esetleg egy-egy posztom miatt ne hozzák edzésre a gyereküket” – tette hozzá.

Marosi önköltségen adta ki könyvét, a kötet a Covid-járvány kellős közepén került forgalomba, így nem lehetett író-olvasó találkozót vagy más, erre épülő eseményt szervezni.

„Ekkor keresett meg a kiadó, hogy szívesen foglalkoznának a könyvemmel mint közvetítő. Számomra ez nagy könnyebbséget jelentett, hogy bekerült a boltokba, bár hozzáteszem, hogy üzletben sosem találkoztam vele, és az ismerőseim sem jelezték soha, hogy találkoztak volna a könyvemmel, pedig kértem őket rá. Ez még nem lett volna gond, hiszen a kevésbé ismert szerzők általában nem kerülnek ki a polcokra.”

Azonban nem sokkal a fóliázási botrányokat követően váratlanul megkérdezte tőle a kiadó, hogy otthon tartózkodik-e, mert visszavinnék a könyveit. Marosi Nikolett azt gondolta, hogy majd a személyes találkozásnál kiderül, mi történt, erre azonban azóta sem érkezett választ. Úgy tudja, hogy a kiadó sem kapott semmilyen előzetes jelzést, hogy visszaküldik hozzá a boltokból a könyveket. Azóta egy zárt csoportban kapcsolatba került a kiadó több más szerzőjével, és kiderült, hogy nem egyedüli a története – sok más írónak visszapostázták a könyveit.

Rendszerkritikus és LMBTQ-tartalmú könyveket küldtek vissza

Az esetek – a szerzők által megnevezni nem kívánt kiadón túl – megegyeznek abban is, hogy a Libri-boltokból visszahívott könyvek vagy valamilyen LMBTQ-szálat, vagy pedig (rendszerkritikus) politikai témákat tartalmaznak, de van olyan szerző is, aki az első két, LMBTQ-tartalmú kiadványa után most a harmadik, ezoterikus témájú könyvét kapta vissza.

„Egy másik író könyveinek csak egy részét küldték meg, maguknál is tartottak belőle, feltehetően azért, mert jól fogyott. Olyan, mintha azt próbálnák eljátszani, hogy helyhiány miatt a könyvek tárolásával van a probléma, és nem a tartalommal” – ismertette az ügy részleteit Nikolett.

A Libri webáruházában Nikolett könyvéről azt írják, hogy jelenleg nincs raktáron, de igény esetén megpróbálják beszerezni.

A forgalmazó webáruháza szerint nincs raktáron a visszaküldött kötetekből
A forgalmazó webáruháza szerint nincs raktáron a visszaküldött kötetekből

Marosi így fogalmazott a kecsup.hu-nak saját könyve témájáról: „Nincs benne olyan téma, ami a jelenlegi kormány narratívájának kedvező lenne. Liberális gondolkodású vagyok, elfogadom mindenki véleményét, az írásaimban benne vannak a saját nézőpontjaim, de egyúttal az elfogadás is. Hiszem, hogy mindenki igazsága érvényes igazság.”

Részlet Marosi Nikolett könyvéből
Részlet Marosi Nikolett könyvéből

A pórul járt szerzők közül többen vállalták, hogy nyilatkoznak a kecsup.hu-nak. Az S.A. Locryn néven alkotó írónő transznemű férfiakról írt könyvét, az Edinburgh kék fényeit kapta vissza, holott a kiadványból újranyomás is volt, annyira jól fogyott.

Csapó Ádám Hotel California című regénye társadalmi, morális, etikai kérdéseket vet fel, többek között az alábbi mondat olvasható benne: „Egyél, mert kell az erő, ha be akarsz lépni a falépítők sorába: IV. Béla, Custer tábornok, Donald Trump és Orbán Viktor…” A szerző az incidens ellenére örül, hogy észrevették, mert – ahogy fogalmaz – ezek szerint értették a célzást, ami nem kifejezetten ennek a rendszernek szól, hanem általános politikakritika.

Gombos László A hidegháború és még 30 év című könyve szintén a kultúrpolitika áldozata lehet. „A könyvkiadók már régóta tudták, hogy állami pályázaton nem indulhat olyan könyv, ami kritikus az orosz diktatúrával szemben, nem kaphatott állami pénzt, ami kritikus a kínai diktatúrával szemben, esetleg a magyar kormánnyal szemben” – fogalmazott a kecsup.hu kérdésére Gombos. Hozzátette: ő a könyvben mindhárom szent tehenet levágta (Kína, oroszok, hazai helyzet). Szerinte ezért a kiadó a tulajdonosváltás után cenzúra alá vette a könyvét.

A Marosi Nikolett által látogatott online fórumon további szerzők is jelezték a problémát, és sokan szolidaritást vállaltak a cenzúrázott kollégákkal. „Az utolsó információnk az, hogy maga a kiadó sem tud választ adni a visszahívás okára”– összegezte a helyzetet a szerző. Arra a kérdésre, hogy így a jövőben milyen lehetőségek maradnak a könyvkiadásra, azt válaszolta:

„Ha általánossá válik a cenzúra, akkor szóba jöhetnek talán a kisebb kiadók, akik még a szárnyaikat bontogatják, és több kéziratot befogadnak, átnéznek, esetleg keresik a felfedezésre váró kreatív szerzőket. Ez akár előnyös pozíció is lehet számukra, hiszen lassan kizárólagos forgalmazóvá válhatnak, ugyanakkor lehet stigma is. A kérdés az, hogy vállalják-e ezeknek a könyveknek az értékesítését akkor is, ha majd hozzájuk is visszaérkeznek a kiadványok, vagy kénytelenek lesznek szűrni, mert megszorongatják őket. Ez esetben marad a szerzői magánkiadás, így viszont nem lehet kereskedelmi forgalomba kerülni. Én már úgy vagyok vele, hogy nincs veszítenivalóm. Dolgozom az új regényemen, ahol továbbra is vállalni fogom a véleményem és az üzeneteim. Az sem érdekel, ha nekem kell értékesíteni, legfeljebb kevesebbet nyomtatunk belőle, de nem fogom vissza magam, ahogy eddig sem tettem.”

A kecsup.hu szerkesztősége megkérdezte a szerzők által jelzett problémáról a Libri Csoport sajtóosztályát, de mostanáig nem kaptak választ.

Bajáki Zsanett írása.
  • 16x9 Image

    kecsup.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A kecsup.hu Kecskemét és környékének híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG