Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Sorsdöntő órák előtt áll Ukrajna


Egy ukrán katona sétál el egy szétlőtt katonai tehergépjármű mellett Kijevben 2022. február 26-án
Egy ukrán katona sétál el egy szétlőtt katonai tehergépjármű mellett Kijevben 2022. február 26-án

Legfontosabb híreink ma reggel: Ezekben a percekben kezdődik az orosz és ukrán delegáció tárgyalása a belarusz határ közelében, miközben az oroszok Kijev elhagyására szólították fel a lakosságot. Megnyertük a pert: a közmédia nem titkolhatja tovább, kin múlik, hogy olyan hírműsorok mehetnek adásba, amelyek sérthetik a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Sorsoltak: az ellenzéki összefogás listája az első, a Fideszé az utolsó a szavazólapon.

Az invázió negyedik napján, vasárnap betörtek az orosz csapatok Harkivba, a második legnépesebb ukrán városba. Az orosz erők egy nap alatt elérték az ukrán fővárost, több irányból támadják Kijevet, az oroszok a város elhagyására szólították fel a kijevieket.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint döntő fontosságú a következő 24 óra Ukrajna szempontjából. Hamarosan kezdődik az első tárgyalás az ukrán–orosz békedelegáció között.

Újabb büntetőintézkedések Oroszország ellen

Hétfőn életbe léptek az Európai Unió Oroszország elleni legújabb szankciós intézkedései. Kizárhatják az orosz bankokat a nemzetközi utalási rendszerből, az EU légterét lezárták az orosz gépek előtt.

Az Európai Unió fegyverekkel látja el Ukrajnát​. Orbán Viktor azt mondta, Magyarország nem blokkol semmilyen EU-szankciót​. Folyamatosan frissülő hírfolyamunkat itt találják.

Eközben sokan érkeznek vonattal Záhonyba: van, aki a családjával menekül, más a macskáját viszi. Olyanok is érkeznek szép számmal, akiknek semmiféle iratuk nincs a születési anyakönyvi kivonaton kívül. Virágzó iparág lett a személyszállítás. Helyszíni riport Záhonyból.

„Putyin térjen már észhez… Értse meg végre, hogy nagy hibát követett el!”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:28 0:00

Míg az ukrán fővárost heves támadás alá vették, sokan a metróállomásokon vagy más, föld alatti bunkerekben próbálnak elbújni. Erről szóló képgalériánkat itt találja.

Bíróság, választás, Covid

A bíróság első fokon hozott döntése értelmében a Duna Médiaszolgáltatónak hamarosan ki kell adnia számunkra bizonyos programok, köztük hírműsorok megrendelőlapjait.

Ezekből a dokumentumokból kiderülhet, kin múlik, hogy a köztévében olyan hírműsorok mehetnek adásba, amelyek sérthetik azt a kiegyensúlyozottságot, amelyet a törvény is előír a köztévének. Eddig ugyanis a homályos felelősségi körök hozzájárultak ahhoz, hogy senki nem kérte számon a törvényi előírásokat a köztévén.

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hogy az április 3-i parlamenti választáson az országos pártlisták milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. A sorsolás végeredménye szerint az ellenzéki összefogás listája az első, a Fideszé az utolsó a szavazólapon.

Az országos listákat szombaton 16 óráig lehetett bejelenteni. A határidőig hét pártlistát jelentettek be, továbbá a roma nemzetiség kivételével valamennyi országos nemzetiségi önkormányzat is listát állított.

Az elmúlt három napban 8370 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, 197-en haltak bele a koronavírus okozta betegségekbe. Szakértők szerint visszaszorulóban van a Covid-járvány, és ezzel együtt erősödik az influenza.

Szívesen értesülne előre fontosabb anyagainkról, tenne fel kérdéseket interjúalanyainknak vagy küldene nekünk témaötleteket? Ha igen, csatlakozzon a Szabad Európa Bennfenteshez, a Szabad Európa zárt Facebook-csoportjához ezen a linken!

Békés napot!

Üdvözlettel, Wiedemann Tamás

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG