Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Stabilan nő a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma


Békéscsabán oltamak 2021. június 29-én.
Békéscsabán oltamak 2021. június 29-én.

Az ötvenezer oltásra váró iskolással kissé felgyorsult az oltási tempó, de nem sikerül felzárkózni az EU átlagához. Egy újabb áldozata volt a járványnak, viszont egyre többen kerülnek ismét kórházba.

A koronavírus szövődményeiben elhunyt egy újabb beteg, jelentette az állam szeptember elsején. Így eddig Magyarországon 30 059 közvetlen áldozata volt a járványnak. Ez azt jelenti, hogy lakosságarányosan az egész világon Magyarországon haltak meg a második legtöbben járványban, Peru után.

132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13 beteg állapota olyan súlyos, hogy lélegeztetőgéppel tartják őket életben. Mindkét mutató folyamatosan emelkedett az elmúlt napokban.

Tart még az iskolások oltási kampánya, velük együtt nagyjából 18 ezer ember első oltását sikerült megszervezni előző nap. Az iskolások oltására nagyjából ötvenezer gyereket jelentkeztettek a szüleik a potenciálisan érintett félmillióból.

"Biztos, hogy be fogják zárni" – iskolakezdés kétségekkel
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:46 0:00

Összesen egyébként eddig 5 millió 772 ezer ember kapott legalább egy oltást Magyarországon. Az állam előző nap 194 új fertőzöttet regisztrált, de az aktív fertőzöttek száma tovább csökkent a hivatalos nyilvántartás szerint.

Felgyorsult az EU, kivéve többek közt Magyarország

Az EU vezetése év elején adta ki célnak, hogy nyárra a felnőtt lakosság legalább hetven százaléka legyen beoltva koronavírus ellen. Ez a nyár végére sikerült is, több mint 255 millió ember kapott két dózist a Pfizer–BionTech, az AstraZeneca, a Moderna oltásaiból vagy egyet a Janssen (Johnson & Johnson) termékéből.

Ebbe a 255 millióba nem számolták bele azokat a magyarokat, akiket az uniós minőségbiztosítás által nem ellenőrzött termékekkel, a kínai Sinopharm vagy az orosz Szputnyik vakcinával oltottak. Magyarország egyébként az első és a második oltásokat tekintve is az uniós átlag alatt van.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG