Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Partygate – Boris Johnson lélegzethez jutott, de még nincs vége


Boris Johnson a partygate-et firtató kérdések kereszttüzében a londoni parlament alsóházában 2022. január 19-én
Boris Johnson a partygate-et firtató kérdések kereszttüzében a londoni parlament alsóházában 2022. január 19-én

A világjárvány idején partizáson fogott Boris Johnson brit miniszterelnök egy kis időt tudott vásárolni magának a bocsánatkérésével és azzal, hogy megígérte: megváltozik. De a gondjai még messze nem értek véget.

Johnson azért küzdött kedden, hogy maga mellé állítsa a dühöngő Konzervatív Pártot, miután egy vizsgálat megállapította: a csúcson elkövetett hibák vezettek a Downing Street munkatársainak piapartiaihoz az országos lezárás idején.

Azt mondta a parlamentben a törvényhozóknak: „Értem, és rendbe fogom hozni.” Megígérte, hogy felülvizsgálja hivatala működését, miután Sue Gray magas rangú köztisztviselő részleges jelentésében megállapította, hogy „a vezetés és az ítélőképesség kudarca olyan eseményeket tett lehetővé, amelyeknek nem lett volna szabad megtörténniük”.

Azt ígéri, kézbe veszi a dolgokat

Johnson hétfő este zárt ajtók mögött számos konzervatív törvényhozót megszólított. Biztosította őket arról, hogy komolyan veszi a bírálatokat, és megígérte, hogy szigorúbban felügyeli a Downing Street működését, amit Gray észrevétele szerint a túlzott alkoholfogyasztás és a diszfunkcionális dinamika jellemzett.

Johnson kedden összehívta a kabinetet a heti ülésére, mielőtt Kijevbe repült, hogy megbeszéléseket folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az orosz–ukrán válságról.

Dominic Raab miniszterelnök-helyettes kedden megvédte Johnsont, és azt mondta: „Úgy hiszem, jóhiszeműen járt el, a mindenkori tanácsok szerint.”

Jöhet még rosszabb is

Johnson hatalmát megrendítették azok a leleplezések, amelyek szerint munkatársai 2020-ban és 2021-ben időről időre hozz magaddal piát irodai partikat, születésnapi ünnepségeket és boros péntekeket tartottak a Downing Streeten, miközben a briteket eltiltották a társasági élettől, hogy lassítsák a koronavírus terjedését.

De jöhet még rosszabb is. Gray a vizsgált tizenhat eseményből mindössze négyről tette közzé megállapításait, mert a rendőrség vizsgálja a többi egytucatnyit – köztük egy állítólagos ABBA-témájú partit a miniszterelnök saját Downing Street-i apartmanjában. Graynek a rendőrségi nyomozás befejezése után kell elkészítenie a teljes jelentését. A kormány eleinte nem volt hajlandó megígérni, hogy a jelentést teljes terjedelmében közzéteszik, de hétfőn este mégis ráállt erre, miután erős nyomás nehezedett rá.

Kiváró konzervatívok

Egyelőre sok konzervatív kivár: kitartanak amellett a vezető mellett, aki 2019-ben nyolcvanmandátumos parlamenti többséget szerzett nekik.

A párt története során mondott már le vezetőiről, miután felelősségre vonták őket, és Johnson még bizalmi szavazással is szembesülhet a saját oldalán, ha a rendőrség vagy Gray több terhelő bizonyítékkal áll elő. A pártszabályok alapján ilyen szavazást akkor indítanak, ha a párt képviselőinek tizenöt százaléka – jelenleg 54 fő – ír egy erre felszólító levelet.

Néhány tory úgy érzi, hogy a változás ígérete ellenére Johnson nem mutatott megbánást, és nem értette meg sok szavazó haragját a partygate kirobbanása után.

William Hague volt konzervatív vezető azt mondta, hogy Johnson „csak a minimumot teljesítette a jelentésre való reagálásban, ahelyett hogy továbbment volna a bocsánatkérésben és a javaslattételben”.

„Ahelyett hogy megerősítette volna a neki kedvező lendületet, valószínűleg megakasztotta – írta Hague a The Times of Londonban. – A helyében nagyon aggódnék azoknak a konzervatív képviselőknek a száma miatt, akik nem éppen segítő kérdéseket tettek fel a nyilatkozata után.”

Akkor most bolond-e az, aki szabálykövető?

Hétfőn az alsóházban az egyik konzervatív törvényhozó, aki azt mondta, hogy betartotta a lezárás szabályait a nagymamája temetése idején, megkérdezte, hogy a miniszterelnök bolondnak tartja-e őt. Theresa May volt kormányfő azzal vádolta Johnsont és munkatársait, hogy azt gondolták, a szabályok rájuk nem vonatkoznak.

Andrew Mitchell volt kabinetminiszter, aki hétfőn megvonta támogatását Johnsontól, azt nyilatkozta, hogy a válság akkumulátorsavként korrodálja a pártot.

„Azt hiszem, ez egy olyan válság, amely nem fog elmúlni, és nagyon nagy károkat okoz a pártnak” – mondta a BBC-nek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG