Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Súlyos harcok Ukrajnában, mozgósításellenes tüntetések Oroszországban


Orosz újoncok egy toborzóközpontnál Krasznodarban 2022. szeptember 25-én
Orosz újoncok egy toborzóközpontnál Krasznodarban 2022. szeptember 25-én

Szeptember 27-én heves harcok folynak az ukrán és az orosz erők között Kelet-Ukrajna egyes részein és az északkeleti Harkiv megyében, miközben Moszkvában folytatódik a múlt héten elrendelt részleges mozgósítás elleni tiltakozások elfojtása.

Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy a kelet-donyecki régió továbbra is Ukrajna – és Oroszország – legfontosabb stratégiai prioritása, több városban is vannak harcok, miközben az orosz csapatok próbálnak előrenyomulni dél és nyugat felé.

Zelenszkij szeptember 26-i éjszakai videóbeszédében azt mondta, hogy Donyeckben a katonai helyzet „különösen súlyos (…) Mindent megteszünk az ellenséges tevékenység visszaszorítására. Jelenleg ez az első számú célunk, miután a megszállóknak továbbra is a Donyec-medence az első számú céljuk” – közölte Zelenszkij.

Regionális tisztviselők eközben azt mondták, hogy Oroszország az elmúlt napokban legalább öt támadást hajtott végre az odesszai térségben található célpontok ellen iráni drónokkal.

Orosz rakéták célba vették a közép-ukrajnai Krivij Rih repülőterét, lerombolva az infrastruktúrát és használhatatlanná téve a repülőteret – közölte Valentyin Reznicsenko, Dnyipropetrovszk kormányzója Telegramon.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága szeptember 27-én jelentette, hogy a délkeleti Herszon megyében végrehajtott ellentámadásuk következtében az ellenség 77 katonát, hat harckocsit, öt tarackot, három légelhárító berendezést és 14 páncélozott járművet veszített.

Az állítást nem lehet független forrásból ellenőrizni.

Anyák és feleségek búcsúztatják a besorozott férfiakat Oroszországban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:26 0:00

Harcok dúltak az északkeleti Harkiv megyében is, amely ebben a hónapban ukrán ellentámadás célpontja volt. Közben az ukrán erők működésképtelenné tettek négy hidat és más folyami átkelőhelyeket, hogy megzavarják a déli orosz erők utánpótlását.

Oroszországban a mintegy háromszázezer tartalékos bejelentett mozgósítása váltotta ki az első tartós tiltakozást az invázió február 24-i kezdete óta.

Az OVD-Info, az oroszországi politikai letartóztatásokat figyelemmel kísérő emberi jogi csoport közölte, hogy szeptember 26-ig 2386 embert vettek őrizetbe. A „különleges katonai művelet” bármiféle nyilvános bírálata tilos Oroszországban.

Két, külföldről működő orosz híroldal – a Meduza és a Novaya Gazeta Europe – meg nem nevezett tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a hatóságok tervbe vették a férfiak távozásának megtiltását, miközben a távozni kívánó autók eltorlaszolják a határátkelőhelyeket, a jelentések 48 órás sorban állásról számolnak be az egyetlen, Georgiába vezető úton, amelyen az oroszok vízum nélkül léphetnek be a szomszédos országba.

Amikor a határok lezárásának lehetőségéről kérdezték, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta szeptember 26-án újságíróknak: „Nem tudok erről semmit. Eddig még nem születtek döntések ezzel kapcsolatban.”

Washingtonban a Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre közölte, hogy az Egyesült Államok megvizsgálja a mozgósítás elől menekülő oroszok menedékkérelmét.

Készült az AFP, az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG