Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sunak Netanjáhúnak: Azt akarjuk, hogy győzzenek


Rishi Sunak brit miniszterelnök a médiának nyilatkozik a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren, Tel-Aviv közelében 2023. október 19-én
Rishi Sunak brit miniszterelnök a médiának nyilatkozik a Ben-Gurion nemzetközi repülőtéren, Tel-Aviv közelében 2023. október 19-én

Izrael csütörtökön újabb légicsapásokat mért Gázára, miközben Joe Biden amerikai elnök után Rishi Sunak brit kormányfő is Tel-Avivban járt, hogy szolidaritásáról biztosítsa a zsidó államot.

Miközben a Hamász elleni háború brit támogatásáról biztosította izraeli partnereit, Rishi Sunak felszólította Izraelt, hogy könnyítsen az ostromlott gázaiak helyzetén. Sunak, aki órákkal Biden távozása után szállt le Tel-Avivban, Winston Churchilltől kölcsönzött szavakkal ígérte meg, hogy kiáll Izrael mellett „legsötétebb órájában”. Október 7-re utalt, amikor a Hamász fegyveresei 1400 izraelit öltek meg.

„Mindenekelőtt azért vagyok itt, hogy kifejezzem szolidaritásomat az izraeli néppel. Önök egy kimondhatatlan, szörnyű terrorcselekményt szenvedtek el. Szeretném, ha tudnák, hogy az Egyesült Királyság és én önök mellett állunk” – közölte Sunak izraeli újságírókkal, miután a gépe leszállt.

Később azt mondta Benjámin Netanjáhú miniszterelnöknek: „Azt akarjuk, hogy győzzenek. (…) Tudom, hogy ön minden óvintézkedést megtesz, hogy ne essen bajuk a civileknek, ellentétben a Hamász terroristáival, akik a civileket akarják bántani” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódtak az izraeli légicsapások Gázában, Egyiptom megnyithatja a határt a segélyszállítmányok előtt

Az Egyesült Államok közölte, hogy a most folyó útjavításokat követően, pénteken átjuthat Egyiptomból Gázába az első húsz segélyszállító teherautó. Abeer Etefa a Világélelmezési Program kairói irodájától úgy véli, hogy ez kezdetnek jó, de „közel sem elég”, a gázai helyzet súlyos, kétmillió ember „kétségbeesetten igényli” a segítséget. A programmal együttműködő 23 pékségből mindössze négyben tudnak most kenyeret sütni, sok épületet találat ért, nincs fűtőanyag, az üzletekben pedig fogytán az élelmiszer. Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője szerint napi száz teherautóra lesz szükség, ha megindulhatnak a konvojok.

Ehhez kapcsolódóan: Egyiptom az utakat javítja a gázai átkelőnél a segélyszállításhoz

Közben folytatódnak a diplomáciai erőfeszítések a segélyezés érdekében. Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök csütörtökön fogadja Abdullah jordán királyt. Egyiptom és Jordánia hosszú évek óta békében él Izraellel, és jelentős közvetítői szerepet játszott a korábbi konfliktusokban.

A libanoni határon változatlanul feszült a helyzet, az izraeli erők és a Hezbollah harcosai egymást lövik az október 7-i támadások óta. Az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön jelentette, hogy tüzérségi tűzzel válaszolt arra a két páncéltörő rakétára, amelyeket az észak-izraeli Manara kibucra lőttek ki. Az IDF szerint a legutóbbi rakétatámadásban senki nem sérült meg, a tüzérségi lövedékek a rakéták kilövőhelyét vették célba.

Készült a BBC és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG