Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svájcban is betilthatják a burka viselését


"Állítsuk meg a szélsőségességet! Eltakarás tilalma: Igen" – a burka és a nikáb viselése elleni kampány plakátja Svájcban, Zürichben, 2021. február 15-én.
"Állítsuk meg a szélsőségességet! Eltakarás tilalma: Igen" – a burka és a nikáb viselése elleni kampány plakátja Svájcban, Zürichben, 2021. február 15-én.

Népszavazást tartanak vasárnap Svájcban a teljes arcot eltakaró viseletek betiltásáról. A kezdeményezés annak ellenére népszerű, hogy az egész országban egy-két tucat muszlim nő hord csak ilyen viseletet.

Népszavazáson dönt vasárnap Svájc az arcot eltakaró, egyes muszlim országokban hagyományos női viseletnek számító burka és nikáb közterületi viselésének betiltásáról. A kezdeményezést jobboldali pártok indították, akik a napokban plakátkampánnyal biztatják a szavazókat a tilalom támogatására. Ezen egy fekete nikábot viselő nő látható, „Állítsuk meg a szélsőségességet” felirattal.

Szinte csak turisták hordják

Svájcban csaknem bármilyen törvényjavaslatról kötelező népszavazást kiírni, ha azt legalább 100 ezer aláíró támogatja. Az országban ezért évente rendszeresen tartanak 3-4 alkalommal népszavazást, egyszerre általában több kérdésről is. Most vasárnap is három kérdésről szavaznak a svájciak, a burkatilalom mellett egy szabadkereskedelmi egyezményről és az internetes adatvédelemről szóló kérdés szerepel a szavazólapokon.

Felmérések szerint az arcot eltakaró öltözet tilalmával kapcsolatban igen megosztott a társadalom, a szavazás eredménye így kétesélyes. A kormánypártok nem támogatják a tiltást, ők azzal érvelnek, hogy Svájcban néhány tucat olyan muszlim nő él csak, akik a teljes arcukat eltakarják (a tilalom az arcot nem takaró hagyományos fejkendőkre nem vonatozna). St. Gallen kantonban, ahol már két éve bevezették a burkatilalmat, a rendőrség elmondása szerint még egyetlen eljárás sem indult a törvény alapján. Így a törvény nagyrészt csak a turistákat, például a gazdag öböl-országokból érkező üzletemberek családjait érintené.

Tilos vagy kötelező?

Hasonló tilalmakat a közelmúltban több európai országban is bevezettek, például Franciaországban, Belgiumban és Ausztriában. A svájci törvényjavaslat támogatói szerint a tilalomra a nők védelme és a muszlimok integrációjának erősítése érdekében van szükség, ellenzői szerint viszont épp hogy megbélyegzi a muszlimokat és növeli a vallásközi feszültségeket.

A svájci tilalom tartalmaz bizonyos kivételeket: vallási szertartásokon, valamint a hagyományos farsangi felvonulásokon továbbra is viselhető bármilyen arcot eltakaró ruhadarab. Szintén nem vonatkozik a tilalom olyan esetekre, amikor egészségügyileg indokolt az arc eltakarása – mivel jelenleg egész Svájcban kötelező a maszkviselés a koronavírus-járvány miatt, a gyakorlatban egyből nem is lehetne alkalmazni a törvényt.

Készült az AFP, az AP és a Der Spiegel tudósításainak felhasználásával
XS
SM
MD
LG