Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svédország diplomatákat küld Törökországba, hogy egyeztessenek a NATO-csatlakozásról


Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a kormányzó szociáldemokraták székházában a párt NATO-tagságról szóló döntéséről Stockholmban 2022. május 15-én
Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a kormányzó szociáldemokraták székházában a párt NATO-tagságról szóló döntéséről Stockholmban 2022. május 15-én

Svédország diplomáciai tárgyalásokat kezd Törökországgal, hogy megpróbálja feloldani Ankara ellenkezését a NATO-csatlakozási tervükkel kapcsolatban – mondta Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter. Svédország várhatóan hétfőn dönt hivatalosan a NATO-tagság kérelmezéséről.

Svédországban a kormányzó szociáldemokraták vasárnap feladták 73 éve tartó ellenállásukat a NATO-csatlakozással szemben. Gyors felvételi folyamatban reménykednek Oroszország ukrajnai inváziója miatt.

„Európa, Svédország és a svéd nép most egy új és veszélyes valóságban él” – mondta Magdalena Andersson svéd miniszterelnök a parlamenti vitában.

Andersson és több más pártvezető is azt mondta, hogy Svédország nem akar NATO-támaszpontokat vagy atomfegyvereket a területén.

A kormány még hétfőn meghozza a hivatalos döntést a jelentkezésről, amelyet a parlament jóváhagyása nélkül is megtehet.

Finnország vasárnap erősítette meg, hogy benyújtja csatlakozási kérelmét az atlanti katonai szövetségbe.

Törökország azonban meglepte NATO-szövetségeseit azzal, hogy kijelentette: nem támogatja Finnország és Svédország kérelmét. Erdoğan elnök szerint „a skandináv országok a terroristaszervezetek szállásadói”.

„Diplomaták egy csoportját küldjük, hogy megbeszéléseket folytassanak Törökországgal, hogy lássuk, hogyan lehet ezt megoldani, és miről van szó valójában” – mondta Peter Hultqvist védelmi miniszter az SVT közszolgálati televíziónak.

Törökország közölte: azt szeretné, ha az északi országok leállítanák a területükön lévő kurd fegyveres csoportok támogatását, és feloldanák egyes fegyverek eladási tilalmát Törökország felé.

A NATO és az Egyesült Államok kijelentette: biztos benne, hogy Törökország nem akadályozza meg Finnország és Svédország tagságát.

A NATO-bővítéshez a szövetség mind a harminc tagjának és parlamentjének jóváhagyása szükséges, de diplomaták szerint nyomás nehezedik Erdoğanra annak érdekében, hogy engedjen, mert Finnország és Svédország csatlakozása nagyban erősítené a NATO-t a Balti-tengeren.

„Biztos vagyok benne, hogy képesek leszünk úgy kezelni Törökország aggodalmait, hogy az ne késleltesse a bővítést” – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

A svéd parlamenti vita, amely formalitás, mert már széles többség áll a csatlakozás mögött, lehetőséget adott arra is, hogy a NATO-tagságot ellenző két párt is elmondja aggályait.

„A választók hozzájárulása nélkül születik a döntés (…) egy autoriter rezsimekkel és nukleáris fegyverekkel rendelkező szövetséghez való csatlakozásról – mondta Nooshi Dadgostar, a Baloldali Párt vezetője. – Vannak más módjai is Svédország biztonságának megőrzésére” – tette hozzá.

Egyedül neveli kistestvéreit egy tizennyolc éves fiú, miután édesanyjuk bombatámadás áldozata lett
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:36 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG