Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Svédország további több mint egymilliárd eurós katonai támogatást nyújt Ukrajnának


Ebba Busch svéd miniszterelnök-helyettes
Ebba Busch svéd miniszterelnök-helyettes

A stockholmi kormány 1,3 milliárd euró értékű segítségnyújtási csomagot jelentett be, továbbá azt, hogy felfüggeszti a Gripen vadászrepülőgépek Ukrajnába szállításának tervét, mivel a fókusz most az amerikai gyártású F–16-osok hadrendbe állításán van.

Ebba Busch svéd miniszterelnök-helyettes arról számolt be, hogy a csomag olyan eszközöket tartalmaz, amelyekre az orosz agresszióval szemben védekező országnak jelenleg a legnagyobb szüksége van, így küldeni fognak légvédelmi eszközöket, tüzérségi lövedékeket és páncélosokat is.

Pål Jonson védelmi miniszter ezzel párhuzamosan megerősítette, hogy hazája egyelőre nem szállít Ukrajnának Gripen vadászrepülőgépeket, mivel Kijev részéről a fókusz jelenleg az amerikai gyártású F–16-osok hadrendbe állításán van.

Ehhez kapcsolódóan: Spanyolország további egymilliárd eurós katonai támogatást nyújt Ukrajnának

Ugyanakkor kiemelte, hogy Svédország dolgozik azon, hogy a későbbiekben hozzájárulhasson Ukrajna védekezéséhez a Gripenekkel.

A tájékoztatás szerint le fognak szállítani két korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgépet is, amelyek jelentősen erősíteni fogják az ukrán légtér védelmét, kiegészítve a várhatóan érkező F–16-osokat.

Ehhez kapcsolódóan: Légvédelem: hogy hárítja el Ukrajna az orosz rakétákat?

„Azonosíthatják az érkező manőverező robotrepülőgépeket, azonosíthatják a drónokat, illetve mind a szárazföldi, mind a tengeri célpontokat” – mondta a tárcavezető.

Ennek kapcsán elismerte, hogy a gépek átadásával átmenetileg valamelyest meggyengül a svéd légtér védelme.

Ez már a tizenhatodik svéd katonai támogatási csomag az ukrajnai háború több mint két évvel ezelőtti kezdete óta, méghozzá az eddigi legnagyobb.

Ehhez kapcsolódóan: Belgium is egymilliárd eurót ad Ukrajnának – Zelenszkij folytatja európai körútját

Több ország is bejelentette az elmúlt évben F–16-os harci gépei átadását Ukrajnának. Legutóbb, kedden Belgium ajánlotta fel az Ukrajnával frissen aláírt tízéves biztonsági megegyezés keretében, hogy 2028-ig harminc darab F–16-ost ad át Kijevnek, az első gépeket már az év végéig.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG