Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Belgium is egymilliárd eurót ad Ukrajnának – Zelenszkij folytatja európai körútját


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Alexander De Croo belga miniszterelnök kézfogása a kétoldalú biztonsági megállapodás aláírása előtt Brüsszelben 2024. május 28-án
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Alexander De Croo belga miniszterelnök kézfogása a kétoldalú biztonsági megállapodás aláírása előtt Brüsszelben 2024. május 28-án

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden újabb egymilliárd eurós katonai segélyre kapott ígéretet Oroszország ellen vívott háborújához – a másodikra két napon belül az Európai Unióban tett villámkörútján.

Az ígéret ezúttal Belgiumtól érkezett. Az ország azzal a kötelezettségvállalással egészítette ki a pénzt, hogy a következő négy évben harminc darab F–16-os vadászgépet is ad. Hollandia kifejezte jóindulatát, megígérte, hogy kulcsfontosságú uniós partnereivel együtt gyorsan összeállít egy Patriot légvédelmi rendszert. Ezt az eszközt Zelenszkij kulcsfontosságúnak tartja a pusztító orosz siklóbombákkal szemben, amelyek az elektromos hálózatra és polgári területekre, valamint katonai célpontokra mérnek csapást.

Ehhez kapcsolódóan: Lengyelország nem zárhatja ki katonák küldését Ukrajnába – mondja a külügyminiszter

Egy nappal korábban Zelenszkij olyan kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Spanyolországgal, amely 2024-ben egymilliárd euró katonai segélyt irányoz elő Ukrajnának, 2027-ig pedig ötmilliárd eurót.

A kétoldalú segítség elengedhetetlen, miután a 27 tagú uniónak megint le kell küzdenie a Magyarország által támasztott akadályokat az EU több milliárd eurós katonai segélyével szemben, miközben Kijev már harmadik éve harcol Oroszország 2022-ben indult teljes körű inváziója ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Spanyolország további egymilliárd euró értékű katonai támogatást nyújt Ukrajnának

Becslések szerint 6,5 milliárd eurót gáncsolt el az unión belül Putyin leghűségesebb szövetségesének tartott Orbán Viktor miniszterelnök kormánya. Az egyes tagállamok széles körű vétójoggal rendelkeznek, Magyarország hosszú ideje tart vissza Ukrajna védelmi erőfeszítéseinek fellendítését célzó pénzeszközöket.

Zelenszkij kedden találkozott Alexander De Croo belga miniszterelnökkel. Az azonnali pénzeszközök mellett egy biztonsági megállapodást is tető alá hoztak, amelynek célja az, hogy szavatolja a katonai segítséget Ukrajna NATO-csatlakozásáig.

Amióta Oroszország keleten, Harkiv környékén elindította tavaszi offenzíváját, Zelenszkij kitart amellett, hogy Ukrajnának sürgősen további hét amerikai Patriot légvédelmi rendszerre van szüksége, hogy elejét tudja venni a pusztító orosz siklóbombacsapásoknak az elektromos hálózat, lakóterületek, valamint katonai célpontok ellen.

Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter uniós kollégáival találkozva közölte, hogy „rövid időn belül” létrehoznak egy ilyen rendszert. Hollandiának birtokában vannak a Patriot rendszer alapvető elemei, más uniós országok pedig más kulcsfontosságú alkatrészekkel és lőszerekkel járulnak hozzá a vállaláshoz.

„Ukrajna Európa harcát is vívja” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU megállapodott: Ukrajna felfegyverzésére fordítja a befagyasztott orosz vagyonok nyereségét

Eközben Magyarország továbbra is ellenzi a központosított uniós segélyek gyors elosztását, és ezzel szinte minden uniós szövetségesét magára haragítja.

„Minderre a létfontosságú döntésre szükségünk van, és még mindig túl sok döntés várat magára – mondta Hanno Pevkur észt védelmi miniszter a találkozó előtt. – A helyzet nagyon-nagyon égető.”

Zelenszkij minden külföldi útját elhalasztotta, amikor Oroszország megindította Harkiv-környéki offenzíváját.

Ukrajna többször próbálkozott támadással az orosz vonalak mögött, gyakran drónokkal, jóllehet az elmúlt hónapokban Oroszország válasza javult a pilóta nélküli járművek által képviselt új technológiára.

Az időjárás javulásával kibontakozó támadás Ukrajna legnagyobb katonai erőpróbája a 2022. februári teljes körű orosz invázió óta. A nyugati partnerek lassú szállításai, különösen az amerikai katonai segélyek régóta tartó késlekedése kiszolgáltatta Ukrajnát a túlerőben lévő orosz hadsereg és légierő kényének-kedvének.

Másfél év sebészi munka áll egy ukrán nő mosolya mögött, akinek egy orosz támadásban szétroncsolódott az arca
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00
Készült az AP hírügynökség tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG