Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pénzük nincs, a szabadságukkal fizetnek a szülők a gyerekek igazolatlan óráiért


Sztoriban- Szabadon: adósok börtöne
Sztoriban- Szabadon: adósok börtöne

Tornanádaska festői szépségű falu a szlovák határ mellett, Aggtelektől nem messze. Lakói közül sokan úgy járnak a börtönbe, mint mások a templomba. Nem azért, mert bűnözők, hanem azért, mert nagyon szegények. Semmijük sincs, csak a szabadságuk, így azzal fizetik meg a gyerekek igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést. A szegénységükért büntetik őket? Nem egészen, és valahol mégis. Hogy mi történik velük pontosan, arról Báthory Róbert készített videóriportot.

Magyarországon tavaly szeptemberig több mint 3600 esetben összesen 105 millió forintra bírságolták a hatóságok a családokat a gyerekeik ellógott órái miatt. De ennek az összegnek csupán a 40 százalékát fizették be, ami azt jelenti: hogy a fennmaradó 74 milliót le kellett ülniük. A Sztoriban podcastsorozat újabb epizódjában Báthory Róbert a tornanádaskai forgatás körülményeiről is beszél, de szóba kerül egy korábbi, borsodi riport is arról, hogy a legszegényebbeknek a kötelezően fizetendő szemétdíj is gondot okoz, van aki a házát is elvesztette az adósság miatt. Erről itt olvashat.

„A nagyobb gyerekek a kukában fürdenek” – Így döntött be több száz családot a kötelező kukadíj című riportjáért Báthory Róbert megkapta a Fejlesztési Újságírói Díjat.

Semmijük sincs, csak a szabadságuk, azzal fizetnek egy borsodi falu lakói
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:20:49 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG