Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Főműsoridőben mutatják be Szájer József elfogását


Szájer József, a Fidesz-KDNP akkori európai parlamenti képviselője beszédet mond a Fidesz kampányindítóján az EP-választás előtt, 2019. április 5-én
Szájer József, a Fidesz-KDNP akkori európai parlamenti képviselője beszédet mond a Fidesz kampányindítóján az EP-választás előtt, 2019. április 5-én

Egy belga tévétársaság videófelvételen örökítette meg Szájer József elfogását, miután a fideszes képviselő elmenekült egy brüsszeli illegális melegpartiról. A felvételen a magyar politikus arca ki van takarva, de a riportban egyértelműen kiderül, hogy Szájer Józsefről van szó. A felvétel egy ideig az interneten látható volt, de szerda este már nem volt elérhető, azonban csütörtök este az egyik országos televízió is bemutatja. A riportban megemlítik, hogy Orbán Viktor bizalmasáról van szó.

A Flikken BXL (Brüsszeli zsaruk) egy népszerű televíziós műsor, amely a legnagyobb holland nyelvű adón, a VTM-en mutatja be rendszeresen a rendőrök mindennapjait. Általában az látható, amint a rendőrség valamilyen riasztás után a helyszínre vonul, vagy pedig az, hogy a hétköznapi feladatok ellátása során milyen eseményekkel kell szembesülniük. Így történt tavaly november 30-án is, amikor egy pénteki estén olyan járőrautóban ült a stáb, amelyet egy brüsszeli illegális parti helyszínére irányítottak. Belgiumban akkor (is) szigorú szabályok voltak érvényben, egy személy csak egy másikat fogadhatott saját otthonában, itt azonban több mint húszan voltak egy körülbelül 150 négyzetméteres lakásban. Erről a rajtaütésről készült egy dokumentumfilm, amelyre a magyar sajtóban elsőként a HVG hívta fel a figyelmet.

A tévésekkel kiérkező rendőrök figyelmét egy járókelő hívta fel arra, hogy egy férfi egy emeleti lakás ablakán kimászva a csatornán leereszkedve igyekezett elmenekülni. A járókelő egyébként azt gondolta, hogy egy tolvaj próbál eltűnni a helyszínről. A rendőrök megállították – mint később kiderült – Szájer Józsefet.

A felvételen látszik, hogy terpeszállásban, feltartott kézzel szorosan a falhoz állították, és megmotozták a politikust, közben egy-két kérdést is feltettek neki. Megkérdezték például, hogy szüksége van-e mentőre, menekülés közben ugyanis bal kezén megsérült, de Szájer nem-mel válaszolt. Arról is érdeklődtek a rendőrök, hogy miért mászott ki az ablakon, mire az akkor még fideszes EP-képviselő azt mondta, „mert szükséges volt”. Később kiderült, hogy a rendőrök a hátizsákjában extasy-tablettát találtak, amiről Szájer József azt mondta, hogy nem az övé – viszont kábítószer-bűncselekmény miatt jelenleg is nyomoznak ellene.

Szájer József egy melegítőnadrágot, sötét kabátot és szivárványszínű kötött sapkát viselt. Közölte a rendőrökkel, hogy európai parlamenti képviselő, igazolni azonban nem tudta magát, ezért a lakására kísérték.

A filmben látható az is, hogy a rendőrök intézkednek a lakásban, ahol a parti szervezője, David Manzheley megpróbálta őket behívni a buliba. Később a férfi feljelentette őket, mert állítása szerint sértő kifejezéseket használtak.

A riportban elhangzik, hogy Szájer József Orbán Viktor bizalmasának számított, aki azonban nem állt ki a melegek egyenlő jogaiért. Ezen túl a videóban egyébként egy rendőr felháborodottan panaszkodik azokra, akik felelőtlenül megszegik a szabályokat, míg mások fegyelmezetten betartják a korlátozásokat.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG