Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szájon át adható koronavírus elleni gyógyszert vizsgál a Semmelweis Egyetem


Védőfelszerelést viselő ápoló a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én
Védőfelszerelést viselő ápoló a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én

Az egyetem egy nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz csatlakozik. A vizsgálatokat augusztus 23-tól Budapesten az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján végzik Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével. Másik öt magyarországi helyszín is részt vesz a második és harmadik fázisú vizsgálatokban.

A szájon át szedhető, antivirális koronavírus elleni vizsgálati készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött az Egyesült Államokban.

Világszerte négyszáz, Magyarországon hat helyszínen

Az első fázis lezárását követően elindultak a már nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is, amelyek világszerte négyszáz vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlanak – áll a Semmelweis Egyetem közleményében.

2021. augusztus 23-val egyetlen budapesti központként a Semmelweis Egyetem is csatlakozik a nemzetközi szintű klinikai teszteléshez Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

A klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy egy szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban Covid–19 betegséggel diagnosztizált azon emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata.

Pfizer-tabletta: helyettesítheti a Covid elleni vakcinát?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:18 0:00

Kik vehetnek részt a vizsgálatban?

Erről az áll az egyetem honlapján található közleményben, hogy a Semmelweis Egyetemre érkező betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, a következő időszakban felajánlják a vizsgálatban való részvételt. A kiválasztott betegek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak majd, napról napra nyomon követik egészségügyi állapotukat.

A vizsgálatot az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hagyta jóvá, további részletek az OGYÉI által jóváhagyott betegtájékoztató anyagban érhetők el, itt és itt.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a koronavírus-járvány első hulláma során az egyetem vezetésével valósult meg az az országos reprezentatív vizsgálat, amely pontos képet adott a járvány akkori kiterjedéséről. Emellett részt vett egyebek mellett a vérplazma-terápia fejlesztésével kapcsolatos munkában, és több terápiás lehetőség (például remdesivir, fluvoxamin) klinikai vizsgálatában, és fókuszban van a poszt-Covid-transzlációs vizsgálata is.

XS
SM
MD
LG