Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb magyarországi klinikán alkalmazzák a hazai gyártású remdesivirt


A Remdesivir vírusellenes gyógyszer egy ampullája a németországi Esseni Egyetemi Kórházban 2020. július 3-án.
A Remdesivir vírusellenes gyógyszer egy ampullája a németországi Esseni Egyetemi Kórházban 2020. július 3-án.

A Semmelweis Egyetemen is bevetették a magyar gyártású hatóanyagot. A remdesivir nemzetközi megítélése ugyanakkor ellentmondásos.

Hét COVID-19 beteg kapta meg eddig a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban. Az egyetem közleménye szerint a hatóanyag amerikai változatát már augusztus eleje óta használják, eddig 15 beteget kezeltek ezzel.

Ellentmondásosak a nemzetközi eredmények

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott, október 15-én publikált tanulmány szerint ugyanakkor a remdesivir, amelyet a COVID-19 kezelésénél az egyik legígéretesebb kezelésnek tartanak, kevésbé vagy egyáltalán nem képes megakadályozni a betegség okozta halálozásokat.

A szert eddig több mint 30 országban mintegy 11 ezer emberen próbálták ki. Két nagy amerikai tanulmány szerint ez a hatóanyag csökkentheti a COVID-19 betegek kórházi tartózkodásának időtartamát.

A WHO tanulmányára Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az ATV-ben úgy reagált, hogy a helyzet azért ennél bonyolultabb, egy ilyen kutatási eredményt nem a WHO, hanem független szakértők szoktak elbírálni, mondta a főorvos, hangsúlyozva, hogy az sem mindegy, kinek, mikor, milyen dózisban adják a hatóanyagot. "Egy WHO-tanulmány miatt nem állítunk le egy ilyen kutatást" - tette hozzá a szakember.

A járvánnyal kapcsolatos hazai intézkedésekről és a vakcina megjelenése utáni helyzetről is beszélt a Szabad Európának Szlávik János, a podcastot itt hallgathatja meg.

Jelenleg heten kapják

A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által készített, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. dr. Müller Veronika, a klinika igazgatója a Semmelweis Médiasarok oldalán erről úgy számolt be, hogy a 75 éves, súlyos állapotú asszony aznap érkezett az intézmény COVID-19 betegeket ellátó osztályára.

A Semmelweis Egyetemen jelenleg összesen hét beteg kapja jelenleg a magyar koronavírus-gyógyszert, az ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatban az egyetem három intézménye vesz részt: a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás (AITK), valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika.

Magát a remdesivir nevű hatóanyagot, annak az amerikai változatát ugyanakkor már eddig is alkalmazta az egyetem a standard terápia részeként. Az AITK-n valamennyi lélegeztetett, illetve oxigénterápiára szoruló COVID-19 beteg kapja ezt a hatóanyagot a komplex terápia részeként, az első adagot augusztus 8-án adták be az érintetteknek. Azóta az egyetemi ellátóhelyeken összesen 15 beteget kezeltek ezzel a szerrel jellemzően öt, esetenként tíz napon át.

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetén ugyanakkor nem adható.

Zöld jelzést kapott

Az Egyesült Államokban május 1-jén engedélyezte a kormány a Gilead Sciences amerikai gyógyszergyár által gyártott, és eredetileg az Ebola kezelésére szánt remdesivir sürgősségi alkalmazását covidos betegeknél. A hivatalos közlemények szerint a hatóanyag része volt annak a "koktélnak", amelyet Donald Trump amerikai elnök is kapott, amikor kórházba került koronavírus-fertőzéssel.

A remdesivir az Egyesült Államok és számos más ország után végül az Európai Unióban is zöld jelzést kapott.

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen

A Richter által kifejlesztett, vírusszaporodást gátló készítményt infúziós kezelésben ott is súlyos állapotú betegek kapják. A készítmény magyarországi klinikai vizsgálata a négy orvosegyetem centrumában, két országos intézetben és a Szent János kórházban indult el.

A COVID-19 betegek kezelésének szerves része ugyanakkor a vérplazmaterápia is. A Semmelweis Egyetem klinikáin a koronavírus-fertőzöttek véréből előállított szérumot eddig 57 beteg kapta meg.

XS
SM
MD
LG