Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szakértő az orosz állami tévében: Romlani fog a harctéri helyzet Ukrajnában


Marina Ovszjannikova az orosz állami televíziós csatorna élő adásában tiltakozott a háború ellen 2022. március 14-én
Marina Ovszjannikova az orosz állami televíziós csatorna élő adásában tiltakozott a háború ellen 2022. március 14-én

Szinte példátlanul őszinte helyzetértékelést lehetett hallani az orosz állami Egyes Csatornán egy nyugalmazott ezredestől, aki úgy vélekedett, hogy az ukrajnai háború a jelenleginél is rosszabbra fog fordulni a világban szinte teljesen egyedül maradó Oroszország számára.

Az orosz állami médiában, különösen a televíziós csatornák műsoraiban egyöntetűen és határozottan támogatják a Vlagyimir Putyin elnök által február 24-én megindított inváziót, a kritikus hangokat gyakorlatilag teljesen elfojtották a nyilvánosságban az utóbbi hónapokban.

Ezért is volt sokak számára sokkoló az ismert katonai szakértő, Mihail Hodarjonok nyilatkozata hétfő este, amelyben egyebek mellett arról is beszámolt, hogy Ukrajna akár további egymillió embert is besorozhat.

„Őszintén szólva a helyzet romlani fog számunkra” – mondta a 60 perc című talkshow-ban, amelynek az egyik leginkább Kreml-párti televíziós személyiségként számontartott Olga Szkabejeva a házigazdája.

Az ország egyik katonai elitakadémiáján végzett Hodarjonok már a háború megkezdése előtt arra figyelmeztetett, hogy a beavatkozás nem szolgálná a nemzeti érdeket.

A sokak szerint eddig kudarcos ukrajnai műveletek nyomán az egész világ előtt nyilvánvalóvá váltak Oroszország katonai és gazdasági erejének, titkosszolgálati információszerzésének korlátai. Nyilvános adatok nem állnak rendelkezésre az áldozatok számáról, az ukrán vezetés azonban közölte, hogy az orosz hadsereg máris több katonát veszített, mint a Szovjetunió az 1979 és 1989 közötti afganisztáni háborúban, azaz tizenötezernél is többet.

„Gyakorlatilag az egész világ ellenünk van”

Mielőtt a műsorvezető félbeszakította, a Gazeta.ru portálon gyakran publikáló nyugalmazott ezredes kitért az ukrán katonák erős harci moráljára, mondván, hogy a többség rendkívül motivált, és kész meghalni a hazájáért.

Ezt követően fontosnak nevezte, hogy Moszkvában lássák a valóságot. „A legfőbb, hogy legyen egyfajta katonai-politikai realitásérzékünk: ha ezen túlmegyünk, akkor a történelmi valóság olyan keményen fog visszaütni, hogy azt sem tudjuk majd, honnan érkezett a csapás” – fogalmazott.

„Az ég szerelmére, ne fenyegessük rakétákkal Finnországot, ez inkább csak mulatságos” – húzta alá.

Hodarjonok végül Oroszország súlyos nemzetközi elszigeteltségéről is beszélt. „Katonai-politikai helyzetünk legfőbb hiányossága, hogy bár nem akarjuk beismerni, teljes geopolitikai elszigeteltségben vagyunk, gyakorlatilag az egész világ ellenünk van. Ki kell törnünk ebből a helyzetből” – hangsúlyozta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG