Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kikopott a „szankciós infláció” is a kormányzati kampányból, nem volt már túl népszerű


A bombás kormányzati kampányüzenet a XI. kerületi Budaörsi úton 2022. október 19-én
A bombás kormányzati kampányüzenet a XI. kerületi Budaörsi úton 2022. október 19-én

Sokféle rövid üzenettel próbálkozott a kormány az elmúlt másfél évben a gazdasági gondok külső indoklására. A legutolsó, a „szankciós infláció” tételkifejezés mostanra került ki szinte teljesen a kampányból. Az Ipsos felmérése szerint egyre kevésbé hitte már el a magyar lakosság. A folyamatos kormányzati kampány visszaállni látszik a választásokkor jól működő, Mi = béke, ők = háború üzenetű fenyegetésre.

Tavaly tavaszra a magyar gazdaság olyan szinten megroppant EU-s támogatások nélkül, hogy a lakosság is egyre közvetlenebbül érzékelte.

Utóbbi elsősorban az elszabaduló infláció révén vált nyilvánvalóvá. Magyarázatként a választások után is óriási intenzitással pörgő kormányzati kommunikációban elkezdtek különböző jelzőket csatolni az inflációhoz, azt sugallva, mintha a hazai inflációnak mindig csak egy fő, külső tényező lenne az oka. Erről alább olvashat bővebben.

Egészen pontosan 2022. március 9-től a „háborús infláció” kampánya ment, október 14-től váltott a kommunikáció a „szankciós inflációra”. Utóbbi különösen erős kampánnyal futott az állam bombás hirdetéseivel és az azzal párhuzamos nemzeti konzultációval.

Ez sem volt egyszerű kommunikációs feladat, mivel olyan szankciókat próbált okolni a magyar kormány, amelyek vagy soha nem léteztek, vagy soha nem vonatkoztak Magyarországra, miközben a környező országokban lényegesen alacsonyabb volt az infláció. Ráadásul kissé el is késett az üzenet, mert az európai energiaárak addigra nagyjából az invázió előtti szintre süllyedtek.

Témába vág: A szankciós inflációs kampánynak nem nagyon volt alátámasztható eleme, viszont nagyon sokszor ismételték

Idén tavasz végére szinte teljesen abbamaradt a szankciós infláció ismételgetése: váltott a YouTube- és Facebook-kampány, áprilistól már alig szerepel például az origo.hu vagy a magyarnemzet.hu tartalmaiban.

Ezt magyarázhatja az is, hogy

egyre kevésbé volt népszerű az üzenet,

legalábbis az Ipsos közvélemény-kutatásai alapján.

A cég rendszeres, 29 országot átfogó reprezentatív kutatása alapján idén májusra jelentősen csökkent azon magyarok száma, akik szerint érdemben hozzájárul a hazai inflációhoz az egész ukrajnai orosz inváziós kísérlet.

Így is a népesség több mint fele szerint valamelyest vagy erősen befolyásolja a hazai megélhetési költségeket a szomszédos háború, de nagyjából egy éve még négyből három ember gondolta így.

Mindezek mellett ráadásul a legtöbben már a kormányt tartják leginkább felelősnek a hazai gazdasági gondokért. Ehhez érdemes tudni, hogy az eurózónában idén májusra 6,1 százalékra csökkent az infláció, miközben az előző havi magyar adat 24 százalékos volt.

A kormányzati kommunikáció új iránya idén tavasszal egyfajta visszatérés a 2022-es választásokkor jól működő üzenethez: ez abban áll, hogy a kormány a béke záloga, a kormány minden ellenfele vagy kritikusa pedig háborúba vinné a magyarokat Oroszországgal.

Ezt szintén nagyon erős közösségi médiás kampány kíséri, a Telex gyűjtése szerint egész Európa idei legdrágább YouTube-kampányát hozta össze ennek kapcsán csak a kormányközeli Megafon.

Hozzá kell tenni, hogy ez messze nem a teljes kormányközeli kommunikációs hálózatot mutatja. Egyrészt több száz kisebb-nagyobb szereplő ismétli gépiesen a kormányzati kampányokat a közösségi médiában, másrészt a nagy techcégek politikai hirdetésekkel kapcsolatos átláthatósága alacsony. A Google például sajnos pont a Szabad Európa kérdése nyomán vette ki egy másik nagy kormányközeli szereplő, az Aktuális Média politikai reklámköltéseit megismerhető adatbázisából. A problémáról alább olvashat részletesebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG