Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szarajevó az őt védő szerb tábornokot gyászolja


Jovan Divjak tábornok búcsúztatása Szarajevóban, 2021. április 13-án
Jovan Divjak tábornok búcsúztatása Szarajevóban, 2021. április 13-án

Szarajevó kedden azt a szerb tábornokot búcsúztatja, aki segített megvédeni a várost, amikor az 1990-es években csaknem négy évig ostromolták a szerb erők. Jovan Divjak ezzel a tettével a bosnyák főváros többnemzetiségű védelmének a jelképévé vált.

Jovan Divjak a Jugoszláv Néphadsereg tisztje volt. Amikor Jugoszlávia elkezdett széthullani, kilépett. Aztán csatlakozott a boszniai hadsereghez, amikor 1992 áprilisában elkezdődött ott a háború. Csütörtökön halt meg, hosszú betegség után, 84 évesen.

Belgrádban született, katonai karrierje nagyobbik része Boszniához kötötte, és bosnyáknak vallotta magát.

Ő volt az egyetlen, aki azt kiabálta, ne lőjj

Divjak akkor tett szert köztiszteletre, amikor 1992 májusában felmászott a Jugoszláv Néphadsereg (JNA) egyik visszavonuló tankjára, megakadályozandó a szarajevóiakat abban, hogy a JNA katonáira lőjenek.

„Ő volt az egyetlen tábornok, aki azt kiabálta, hogy 'ne lőjj!', ahelyett, hogy 'lőjj!'”- mondta az Oscar-díjas bosnyák rendező, Danis Tanović a Nemzeti Színházban tartott gyászszertartáson.

Divjak volt Bosznia muzulmánok uralta hadsereg-parancsnokságának egyetlen szerb tagja a 100 ezer ember életét követelő háborúban.

2011-ben az osztrák rendőrség őrizetbe vette egy szerb elfogatóparancs alapján, amelyet a visszavonuló JNA-hadoszloppal összefüggő vádak miatt adtak ki. Egy osztrák bíróság azonban szabadon engedte, azzal, hogy nem tudják garantálni ügyének igazságos tárgyalását Szerbiában.

A háborús árvákért élt

Amikor a háború véget ért, Divjak nyugdíjaztatta magát a hadseregtől, és az „Education Builds Bosnia-Herzegovina” nevű jótékonysági szervezetnek szentelte az idejét. Ez a háborús árvákat hivatott segíteni, 7300 ösztöndíjat adományozott olyan diákoknak, akik a háborúban vesztették el a szüleiket, vagy szegényebb családokból származnak.

Hatalmas veszteség ez nekem” – mondja Muhamed Bojadzi, akit még totyogóként mentett ki Divjak egy támadás alatt álló kórházból. Később ő is ösztöndíjat kapott.

A szarajevói hatóságok a koronavírus-esetek megugrása miatt megtiltották az embereknek, hogy részt vegyenek Divjak keddi temetésén.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG