Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rosszul áll a legveszélyeztetettebbek beoltottsága, hatan haltak bele a járványba


A Philadelphiai Állatkert rendszeres oltási központot működtet. Az oltás után a családok megnézhetik az állatkertet.
A Philadelphiai Állatkert rendszeres oltási központot működtet. Az oltás után a családok megnézhetik az állatkertet.

A 80 évnél idősebbek negyede oltatlan Magyarországon. A kormány nem tudta megcsinálni, az ELTE igen: a beoltottságtól függően változtat járványügyi szabályozásán. Biden kötelezi az amerikai cégeket dolgozóik beoltatására. Napi járványügyi összefoglaló.

Világ- és Magyarország-szerte próbálják elérni azt, hogy a járvány negyedik hulláma minél kevesebb oltatlant találjon. Például úgy, ahogy a philadelphiai állatkert teszi (nyitóképünkön), ami oltási napokat szervez, amikor az oltásra jelentkezők megnézhetik az állatkertet is. Ahol egyébként oroszlánokat, tigriseket és emberszabású majmokat is beoltottak COVID ellen.

Magyarországon csütörtökön mindössze 4.744-gyel nőtt a beoltottak száma, ami így 5.834.961 embert jelent.

Józsefváros pénzzel serkenti a szegényeket

A józsefvárosi önkormányzat 10 ezer forint „egészségvédelmi támogatásban” részesíti azokat a józsefvárosi rászoruló lakosokat, akik idén december 31-ig mindkét koronavírus elleni oltást megkapták - döntött szeptember 9-i rendkívüli ülésén a testület.

A támogatást azok kaphatják, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250 százalékát, azaz 71.250 forintot. A kérelmezőnek igazolnia kell, hogy minden nagykorú családtagja be van oltva.

Az önkormányzat közleménye szerint az a céljuk, hogy az év hátralévő részében az eddig be nem oltott lakosok közül minél többen jelentkezzenek a vakcinára. A támogatás attól függetlenül jár, hogy az oltás felvétele a rendelet elfogadása után vagy az előtt történik.

Biden kötelezi a cégeket, hogy beoltassák dolgozóikat

Sokan csalódottak vagyunk a 80 millió amerikai miatt, akik annak ellenére nincsenek még beoltva, hogy az oltás biztonságos, hatékony és ingyenes” – mondta csütörtökön az amerikai elnök. Biden elégedetlen amiatt (és szeretné a saját járványkezelése iránti bizalmat is visszaállítani), hogy amerikaiak tömege oltatlan a COVID-vírus ellen. Emiatt 100 millió amerikai munkavállalót (a munkaerőpiac kétharmadát) érintő intézkedéseket jelentett be.

A hat elemből álló intézkedéscsomag lényege, hogy a Munkaügyi Minisztérium készít egy időszakos vészhelyzeti szabályozást, amely megköveteli minden olyan munkaadótól, amelyik 100 embernél többet foglalkoztat, hogy biztosítsák, hogy minden dolgozójuk be legyen oltva és hetente tesztelve. Azok a cégek, amelyek ezt nem teljesítik, esetenként közel 14 ezer dolláros büntetésre számíthatnak.

Meg fogjuk védeni a beoltott dolgozókat az oltatlanoktól. Csökkenteni fogjuk a COVID-19 terjedését azzal, hogy növeljük a beoltott munkahelyek arányát szerte Amerikában” – mondta sajtótájékoztatóján az amerikai elnök.

Bár Biden arra hivatkozik, hogy a szövetségi kormánynak ezen a területen is vannak az egész országra vonatkozó szabályozói lehetőségei, a lépést azonnal kritizálták a kormányzati túlterjeszkedéstől tartó konzervatívok. Oklahoma szenátora, Kevis Stitt szerint „nem a kormány dolga meghatározni, hogy mit tegyenek a magánvállalkozások.”

Merkely Béla is szankcionálja egyetemén az oltatlanokat

Habár a budapesti orvostudományi egyetem, a SOTE rektora óriásplakátokon hirdeti a kormányzati választási szlogent, hogy „Az oltás működik. Magyarország működik.”, saját egyetemén nem olyan megengedő, mint a kormányzati döntések első számú egészségügyi megalapozójaként. Az egyetem Józsefváros pozitívan ösztönző megközelítése helyett a bideni utat választotta. Szankcionálja azokat, akik „veszélyeztetik kiszolgáltatott embertársaikat azzal, hogy nem tesznek meg mindent saját és környezetük védelme érdekében”.

Azok a hallgatók, akik valós, szakorvosi véleménnyel igazolt egészségügyi indok nélkül utasítják el az oltást, beiratkozhatnak a Semmelweis Egyetemre, de nem kezdhetik meg tanulmányaikat – tájékoztatott honlapján a SOTE.

Az ELTE a helyzettől függően változtatja majd védekezését

A magyar kormánynak nem sikerült, ami sok európai országnak, köztük pl. Szlovákiának igen: a fertőzöttség lokális helyzete alapján városokat, régiókat zárni vagy nyitni, nem az egész országot egyben korlátozni vagy épp szabadjára engedni. (A járvány elején volt egy időszak, amikor a fővárosra más szabályokra vonatkoztak, mint az ország más részeire, de olyan finomhangolás, mint Szlovákiában, sosem volt.) Ehhez persze tömeges tesztelés kellene, amit itt soha nem végeztek.

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) ilyennel, a fertőzöttség és oltottság aktuális helyzetétől függő védekezéssel próbálkozik a tanév során.

Az egyetem minden hallgatójának, oktatójának és munkatársának hetente nyilatkoznia kell a koronavírus-állapotáról. A nyilatkozat névtelen, elektronikusan lehet kitölteni, de kötelező, azért, hogy az adatokhoz mérten tudják meghozni a járványügyi szabályokat.

Eddig az derült ki, hogy a túlnyomó többség már mindkét oltást megkapta. Az oktatók és kutatók 97 százaléka be van oltva, a hallgatók 87 és a munkatársak 90 százaléka is. Ez sokkal több, mint a magyarországi átlag.

Az egyetem közösségi helyiségeiben kötelező a maszk viselése, kivéve az éppen órát tartó tanároknak.

Csütörtökön egyébként Magyarországom 14.329 tesztelés történt. A regisztrált aktív fertőzöttek száma 6.000-ra nőtt, egy nap alatt 208-cal.

Karikó Katalin jelentős díjat kapott

Karikó Katalin és Drew Weissman, az mRNS-vakcinák technológiájának alapját megteremtő kutatók kapták 2021-ben a Breakthrough (Áttörés)-díjat élettani kategóriájában. A tudományos élet paradigmaváltó kutatásait támogató, évente három kategóriában (matematika, fizika, élettan) átadott elismerést 2012 óta ítélik oda, a díjat a techvilág meghatározói szereplői alapították, és hárommillió dolláros pénzjutalommal jár.

A két kutatót a hírvivő RNS sejtekbe juttatása terén elért eredményeiért díjazták, mert munkájuk hozzájárult COVID-19 vakcinák kifejlesztéséhez szükséges technológia fejlődéséhez. A díjat megosztva kapták két, más területen dolgozó kutatócsoporttal.

Oltottságban egyre rosszabbul állunk

Legújabban a 24.hu összegezte az európai beoltottsági statisztikákat. Eszerint Magyarországon a 80 évnél idősebbek negyede nincs beoltva.

Jobban állnak a 70-79 évesek: 86 százalékukat már beoltották. A hatvanasoknak 78 százaléka kapta meg legalább az első oltását.

Az európai rangsorban a 25 év feletti korosztályokban a 15. és a 20. helyek között áll Magyarország. Múlt vasárnapig a felnőtt lakosság 68 százaléka kapott oltást, miközben az európai átlag már 77,3 százalék. Arányaiban a legtöbb felnőttet Portugália oltotta be (96,2 %), Franciaország 91,2 százalékukat, majd Írország és Izland (91,8, illetve 91,7 százalék) következik.

Pedig egy erőteljes oltási akció meglátszik a statisztikákon. Az iskolakezdési oltási akció nyomán a kiskorúak oltására vonatkozó rangsorban előrébb ugrottunk húsz ország rangsorában. Az 586 ezer 12–18 év közöttiből már 282 ezren oltáshoz jutottak, ami 48,1 százalékuk.

Csütörtökön egyébként hatan haltak bele a járványba, eddig összesen 30.086-an.

„Nem tudtam felmenni az elsőre” – Mik a hosszú Covid tünetei?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:05 0:00

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG