Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szegény, vidéki településeken mozgósít az őszi választásokra Navalnij csapata


Vlagyimir város látképe, 2021. március 23.
Vlagyimir város látképe, 2021. március 23.

Az üldöztetés ellenére erősödik Alekszej Navalnij korrupcióellenes mozgalma. Az őszi választásokra készülve a csoport Oroszország elszegényedett vidéki városaiban talál új támogatókra.

A 350 ezer ember lakta Vlagyimir városa alig kétórányi vonatútra található Moszkvától, azonban az itteni fizetések meg sem közelítik a fővárosi jövedelmeket. Ilyen és hasonló, orosz viszonylatban kisebb településeken fokozza kampányát a bebörtönzött ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa. Bár a szervezet hosszú ideje állandó hatósági zaklatásnak van kitéve, márciusban mégis 10 új vidéki központot nyitottak, ahol az aktivisták korrupciós ügyek felderítése mellett készülnek az őszi választási kampányra is.

Rég nem látott szegénység

„Veszélyes dolog ellenzéki központokat nyitni, de ez a veszély sehol nincs ahhoz képest, ami az országot fenyegeti akkor, ha kiszállunk a politikából.”

– fogalmazott a Szabad Európának a 21 éves Ivan Tumanov, a Korrupcióellenes Alapítvány egyik koordinátora, aki szerint a szervezet az állami üldözés ellenére erősödik egész Oroszországban.

Navalnij követői úgy vélik, a vidéki városok termékeny talajt jelentenek az ellenzéki szervezkedéshez, hiszen a lakosság nagy része nem tartozik a jelenlegi rendszer nyertesei közé. Navalnijék szerint a szegénység hátterében az állami korrupció húzódik meg – hasonló véleményen van a Szabad Európának nyilatkozó Vlagyimir Uszacsijov vlagyimiri vállalkozó, aki nemrég volt kénytelen bezárni 20 éve működő bútorboltját. Uszacsijov szerint a kormány olyan helyzetet teremtett, ahol a kisvállalkozók nem tudnak boldogulni.

Alekszej Navalnij bírósági tárgyalásán, 2021. február 2-án. Az ellenzéki politikust 3,5 év börtönre ítélték egy korábbi, vitatott jogszerűségű büntetőügy kapcsán, a szabadlábra helyezés feltételeinek megsértése miatt
Alekszej Navalnij bírósági tárgyalásán, 2021. február 2-án. Az ellenzéki politikust 3,5 év börtönre ítélték egy korábbi, vitatott jogszerűségű büntetőügy kapcsán, a szabadlábra helyezés feltételeinek megsértése miatt

2020 második negyedévében a jövedelemszint történelmi mélypontra esett Oroszországban: az 1998-as államcsőd óta sosem volt olyan alacsony az átlagbér, mint most, és a problémát tetézi a fogyasztói árak emelkedése is. A növekvő elégedetlenséget a kormány egyre diktatórikusabb eszközökkel próbálja elfojtani.

Putyin palotája is kampánytéma

Az ellenzéki mozgalom előszeretettel állítja szembe a kisemberek helyzetét a politikai elit fényűző életmódjával: ennek egy friss példája az a januárban bemutatott film, amely a Fekete-tenger melletti palotát mutatja be. A luxusvilla papíron Arkadij Rotenberg kormányközeli milliárdos nevén van, de sokak szerint valójában Vlagyimir Putyin számára épült, bár ezt az elnök és kormánya tagadja.

„Meg kell mutatnunk az embereknek, hogy élhetnétek jobban is, mégis szegények vagytok, mert a kormány tagjai inkább maguknak építenek palotákat” – fogalmazott Tumanov, a Korrupcióellenes Alapítvány szervezője.

Tumanovnak egyelőre nem lett baja az ellenzéki tevékenysége miatt, bár amikor csatlakozott Navalnij mozgalmához, arról is megkérdezték, hogy a hatóságok mivel tudnak a családjára nyomást gyakorolni, hiszen erre is fel kell készülni. „Barátságos fiatal csapat, lehetőség, hogy jobbá tedd Oroszországot, transzfer a különleges fogolyközpontokba – ez mind része az álláshoz járó csomagnak” – többek között ez a szarkasztikus szöveg volt olvasható a vlagyimiri koordinátort kereső hirdetésben.

Nem mindenhol találtak irodát

A 21 éves egyetemista első feladata a Korrupcióellenes Mozgalomban az volt, hogy találjon helyszínt a városi irodának. Ez sikerült is, a központot korábban egy manikűrösnek otthont adó üzlethelyiségben rendezték be.

Nem minden városban jártak viszont sikerrel az ellenzékiek, Dagesztán fővárosában, Mahacskalában például egy olyan ingatlantulajdonost sem találtak, aki hajlandó lett volna bérbe adni nekik egy irodahelyiséget. Ruszlan Abljakimovnak, a szervezet dagesztáni vezetőjének később menekülnie is kellett a városból, miután többször megfenyegették, egyszer pedig meg is támadták ismeretlenek.

Rendőri intézkedés egy Navalnij-párti tüntető ellen Moszkvában, 2021. január 31-én
Rendőri intézkedés egy Navalnij-párti tüntető ellen Moszkvában, 2021. január 31-én

Többségük már volt börtönben

A Navalnij-féle mozgalom számos tagját legalább egyszer letartóztatták az elmúlt hónapokban. A legtöbbjük azért került őrizet alá, mert részt vettek az ellenzéki politikus melletti tüntetéseken. A rendőri túlkapásokat monitorozó OVID-Info szerint a tízezret is megközelíti a letartóztatások száma, miután a járványügyi szabályokra hivatkozva betiltották a megmozdulásokat. A legtöbb résztvevőt szabálysértésekért pénzbüntetésre vagy többnapos elzárásra ítéltek, de mintegy 90 ember ellen komoly bűncselekmények miatt folyik eljárás. Emellett sok embert el is bocsátottak a munkahelyükről a tüntetéseken való részvétel miatt.

Januárban Tumanov szintén rövid időre fogdába került, elmondása szerint civil ruhás rendőrök tartóztatták le még a Navalnij melletti tüntetés kezdete előtt. 48 óra fogság után a bíróság tiltott tüntetés szervezése miatt 5 nap börtönre ítélte.

Bár az orosz választási rendszer tisztaságát sokan megkérdőjelezik, Navalnij és társai úgy vélik: az elégedettség olyan szintre jutott, hogy már csalással sem tudja a rezsim megakadályozni a választásokon való felszínre jutását. A szeptemberi parlamenti választásokon kulcsszerepet játszhatnak a kisebb vidéki választókerületek, Navalnij mozgalma éppen ezért ezekre koncentrálva szeretné megtörni Puyin pártja, az Egységes Oroszország politikai egyeduralmát.

Erre a célra úgynevezett „okos szavazási rendszert” hoztak létre, amelynek lényege, hogy a szavazók egy speciális alkalmazásban megadják a címüket, amely – pártállástól függetlenül – olyan jelölteket sorol fel nekik, akiknek a legnagyobb az esélyük, hogy legyőzzék az Egységes Oroszország helyi jelöltjét.

XS
SM
MD
LG