Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szélsőségesnek minősítette az LMBTQ-mozgalmat a legfelsőbb orosz bíróság


Orosz rendőrök viszik a földre és veszik őrizetbe egy melegjogi tüntetés résztvevőit Moszkvában 2009. május 16-án
Orosz rendőrök viszik a földre és veszik őrizetbe egy melegjogi tüntetés résztvevőit Moszkvában 2009. május 16-án

Az orosz legfelsőbb bíróság csütörtöki döntésével szélsőségesnek minősítette az LMBTQ-aktivistákat. A melegek és transzneműek képviselői most letartóztatástól és vádemeléstől tartanak.

A Reuters újságírója a bíróságon hallotta, amint kihirdették, hogy a testület jóváhagyta az igazságügyi minisztérium arra vonatkozó kérését, hogy ismerjék el a „nemzetközi LMBTQ társadalmi mozgalmat” szélsőségesnek, és tiltsák be a tevékenységét.

A lépés a szexuális irányultság és a nemi identitás kifejezésének növekvő korlátozását célzó intézkedések része Oroszországban, ideértve a „nem hagyományos” szexuális kapcsolatok népszerűsítésének törvényen kívül helyezését és a jogi vagy orvosi nemváltás tilalmát.

Vlagyimir Putyin elnök, aki várhatóan hamarosan bejelenti, hogy márciusban elindul új, hatéves államfői mandátumáért, régóta arra törekszik, hogy a dekadens Nyugattal szemben a hagyományos erkölcsi értékek őrzőjeként népszerűsítse Oroszországot.

Egy tavalyi beszédében kifejtette, hogy a Nyugat szívesen befogad olyan, „véleményem szerint meglehetősen furcsa, új keletű trendeket, mint a tucatnyi különféle nemi azonosság és a melegfelvonulások”, de nincs joga ráerőltetni ezeket más országokra.

Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov a bírósági határozat kihirdetése előtt újságíróknak azt mondta, hogy a Kreml nem követi az ügyet, és nem is nyilatkozott róla.

A legfelsőbb bíróságnak körülbelül öt órájába került meghozni az ítéletet, miután helyi idő szerint 10 órakor megnyitották az ülést. Az újságírókat nem engedték be a terembe, de a határozat kihirdetését meghallgathatták.

LMBTQ-aktivisták elkerülhetetlennek tartották a döntést az igazságügyi minisztérium november 17-i kérése után, amely – példák említése nélkül – arról tett említést, hogy „a szélsőséges irányultság különféle jeleit és megnyilvánulásait” azonosították az LMBTQ-mozgalom oroszországi tevékenységében, „beleértve társadalmi és vallási viszályok szítását”.

„Természetesen ez nagyon riasztó. Nem emlékszem, hogy valaha is ilyen komoly és valós fenyegetéssel kellett volna szembenéznünk” – mondta Alekszej Szergejev szentpétervári LMBTQ-aktivista a Reuters TV-nek adott interjúban a hónap elején.

Ehhez kapcsolódóan: „A homofóbia legalizálása”: Oroszország LMBT-közössége az államilag támogatott diszkrimináció új hullámára készül

Oroszországban már több mint száz csoportot tiltottak be szélsőségesként. A korábbi lajstromok vezettek el a letartóztatásokhoz például a Jehova Tanúi vallási mozgalom és az Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz köthető szervezetek esetében.

Szergejev szerint a föld alá terelik az olyan tevékenységeket, mint a pszichológiai és jogi támogatás, vagy akár „a találkozók, ahol csak ülni lehet, és teázni”. Ezzel sok LMBT-embert fosztanak meg a segítségtől.

„Vagy megölik magukat, vagy egyszerűen valamilyen szörnyű állapotba kerülnek – lerövidül az életük és megromlik az egészségük, többet fognak inni és dohányozni, és így tovább, hogy megpróbáljanak valahogy elmenekülni ebből a valóságból.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG