Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megküldik az amerikai Szenátusnak az impeachment-eljárásról szóló határozatot


Donald Trump leköszönő amerikai elnök és a felesége Melania Trump az elnök utolsó hivatali napján az Andrews légibázison 2021. január 20-án.
Donald Trump leköszönő amerikai elnök és a felesége Melania Trump az elnök utolsó hivatali napján az Andrews légibázison 2021. január 20-án.

Az amerikai képviselőház hétfőn megküldi a Szenátusnak a határozatot a Donald Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárásról (impeachment), amelyet „lázadásra való felbujtás” vádjával indítottak meg az előző elnökkel szemben a washingtoni Capitolium január 6-i ostroma miatt.

Az iratot egy ritka és ünnepélyes ceremónia keretében szállítják le az amerikai törvényhozás épületének egyik szárnyából a másikba a vádat képviselő demokrata párti politikusok, akik az eljárás során elegendő republikánus szenátort próbálnak majd meggyőzni Trump bűnösségének megállapításához, illetve ahhoz, hogy eltiltsák közhivatal viselésétől.

A demokrata többségű alsóházban január 13-án, 232:197 arányban szavazták meg az eljárás megindítását. A Szenátusban ugyanakkor legalább tizenhét republikánus tagnak kellene együtt szavaznia a demokratákkal Trump elítéléséhez, amit sokan valószínűtlennek tartanak.

Az impeachmentet a Capitolium több halálos áldozatot is követelő, Trump-párti tüntetők általi ostromával kapcsolatban kezdeményezték. Donald Trump az első, aki ellen kétszer is indult ilyen eljárás az Egyesült Államok történetében. Korábban még arra sem volt még példa, hogy egy amerikai elnök ellen a hivatali ideje lejártát követően folyjon impeachment.

A washingtoni erőszakos cselekményekre azt követően került sor, hogy Trump számtalanszor azt állította – bármiféle bizonyíték bemutatása nélkül –, hogy csalás történt, és valójában ő nyerte meg a november 3-i választást.

Január 6-án Trump sok támogatója követte az akkor még hivatalban lévő elnök felszólítását, miszerint harcoljanak országuk visszaszerzése érdekében, és megostromolták a törvényhozás épületét, amelynek során öt ember, köztük egy rendőr életét vesztette.

A republikánusok körében Trump még mindig népszerű

Miközben több republikánus szenátor is elítélte Trump aznapi cselekedeteit, csak néhányuk látszik késznek a párt szavazóbázisában továbbra is töretlen népszerűségnek örvendő előző elnök elítélésére. Némelyikük azt hangoztatja, hogy ez a tárgyalás növeli a megosztottságot, mások úgy vélekednek, hogy a távozását követően nincs már értelme felelősségre vonni egy elnököt, és ez nem is lenne jogszerű.

A tárgyalás általában röviddel az eljárás megindítása után megkezdődik, a szenátusi vezetők azonban megállapodtak a kezdődátum február 8-ra halasztásában, hogy Trump csapatának és a vádat képviselő demokrata párti politikusoknak is legyen ideje felkészülni, a Szenátus pedig mihamarabb megszavazhassa az új elnök, Joe Biden miniszterjelöltjeit.

Bident január 20-án iktatták be hivatalába.

Biden elnökségével megváltozhat a sajtó és a kormány viszonya
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:43 0:00
Készült az AFP és a dpa tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG