Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszaüthetett volna Trumpnak, ha kegyelemben részesíti saját magát


Donald Trump amerikai elnök felszáll az elnöki helikopterre a Fehér Ház mellett, hogy az utolsó alkalommal útra keljen az elnöki rezidenciából Joe Biden beiktatásának a reggelén. Washington főváros, Egyesült Államok, 2021. január 20.
Donald Trump amerikai elnök felszáll az elnöki helikopterre a Fehér Ház mellett, hogy az utolsó alkalommal útra keljen az elnöki rezidenciából Joe Biden beiktatásának a reggelén. Washington főváros, Egyesült Államok, 2021. január 20.

Több jogi eljárás is várhat Donald Trump előző amerikai elnökre, szakértők szerint ezen azonban nem segített volna az sem, ha a hivatalban töltött utolsó óráiban kegyelemben részesíti saját magát.

Bár állítólag felmerült ennek a lehetősége, Trump végül sem magának, sem családtagjainak, sem személyes ügyvédjének, Rudy Giulianinak nem adott kegyelmet.

Az Egyesült Államokban az elnöki kegyelem kizárólag a szövetségi igazságügyi minisztérium vádemelése alól mentesíti az érintetteket, a tagállami szintű eljárásokra nincsen kihatással, például a manhattani körzeti ügyészség csalással kapcsolatos büntetőjogi vizsgálata is tovább folytatódna az üzletember egyes cégei ellen.

Daniel R. Alonso jogi szakértő szerint az eddig példátlan lépés csak felerősítette volna az állami szintű büntetőeljárások megindítását sürgető felszólításokat.

Jessica Levinson, a kaliforniai Loyola Law School professzora rámutatott, az „önkegyelem” emellett újabb polgári pereket eredményezhetett volna a volt elnök felelősségre vonása céljából, például azok részéről, akiknek rokonai haltak meg az amerikai kongresszus épületének január 6-i ostroma során.

A támadást megelőzően Trump „harcra” szólította fel a híveit Joe Biden beiktatása ellen – beszédében ez a szó több mint 20-szor hangzott el –, illetve arra, hogy vonuljanak a később megostromolt Capitoliumhoz, ahol éppen zajlott az elektori szavazatok hitelesítése.

Az önkegyelem azt üzenete volna, hogy „kapjatok el, ha tudtok”

„Az elnöki kegyelemmel együtt jár a bűnösség egyfajta beismerése. Úgy gondolom, majdhogynem gúnyolódásnak hatott volna, ha megkegyelmez magának és a családjának. Azt üzente volna, hogy ­'kapjatok el, ha tudtok', és ez felgyorsíthatta volna az ellene indított eljárásokat” – mondta Levinson.

A szakértők körében arról is vita van, hogy az „önkegyelem” megállna-e a bíróság előtt. Sokak szerint ugyanis sértené azt a jogi alapelvet, amelynek értelmében senki nem ítélkezhet a saját ügyében.

A lépés nyomán ráadásul többen Trump ellen fordulhatnának a szenátus republikánus képviselői közül, akiknek döntő szavuk lesz abban, hogy kimondják-e a bűnösségét az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) keretében, és eltiltják-e például attól, hogy később valaha is közhivatalt viseljen.

Alonso szerint Trump akár titokban is kegyelemben részesíthette magát, mivel az alkotmány nem írja elő a nyilvánosságra hozatal kötelezettségét, így az csak akkor derülne ki, ha szövetségi szintű vádemelésre kerülne sor ellene.

Giuliani elnöki kegyelem híján együttműködhet a hatóságokkal

Arra a kérdésre viszont, hogy a Giulianinak nyújtott kegyelem segíthette-e volna Trumpot, a válasz az, hogy valószínűleg igen – mondta Jessica Roth, a Benjamin N. Cardozo School of Law professzora.

Szerinte így most nagyobb az esélye annak, hogy Giuliani, aki ellen több ügyben is eljárás folyik, együttműködik majd az ügyészséggel.

„A kegyelem lehetősége nélkül a börtönbüntetés esélye valósabbá válik, ami ösztönzőként hathat az együttműködésre a kedvezőbb kimenetel érdekében” – tette hozzá.

Készült a Reuters jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG