Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Japán rendkívüli állapotot hirdet, miközben a NOB elnöke megérkezett a tokiói olimpiára


Az olimpia megtartása ellen tüntetnek a tokiói nemzeti stadionnál 2021. május 9-én
Az olimpia megtartása ellen tüntetnek a tokiói nemzeti stadionnál 2021. május 9-én

Szuga Josihide miniszterelnök július 8-án úgy határozott, hogy szükségállapotot hirdet a japán fővárosban a Covid–19-esetek növekvő száma miatt. Ezzel komolyan korlátozza a végezhető tevékenységek körét és újabb csapást mér az elhalasztott tokiói olimpiára, amelynek két hét múlva kellene kezdődnie.

Az ország negyedik koronavírus-járványa miatt elhatározott rendkívüli állapot a hírek szerint július 12-én kezdődik és várhatóan augusztus 22-ig tart.

Az olimpia szervezőinek újra meg kell küzdeniük azért, hogy készen álljanak a világsport egyik legnagyobb látványosságára a globális egészségügyi válság közepette.

Totális nézőtilalom a versenyeken?

A szükségállapot nem jelent teljes lezárást, de várhatóan totális nézőtilalmat kényszerít ki az olimpián, miközben a Covid–19-esetek szaporodnak a japán fővárosban.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke július 8-án délelőtt megérkezett a tokiói Haneda repülőtérre, és egyenesen a NOB ideiglenes helyi főhadiszállására tartott, hogy néhány napra karanténba vonuljon.

A közvélemény-kutatások következetesen azt mutatják a japán közvéleménynek és az orvosi közösségnek, hogy óvakodjanak a nyári olimpia megrendezésétől az egészségügyi válsághelyzetben.

A játékok a tervek szerint július 23-án, a nyitóünnepségekkel kezdődnek, és augusztus 8-ig tartanak.

A külföldi szurkolóknak már hónapokkal ezelőtt megtiltották a részvételt.

FRISSÍTÉS
A tokiói olimpiát nézők nélkül tartják meg - közölték a szervezők csütörtökön, mivel az újjáéledő világjárvány arra kényszerítette Japánt, hogy a fővárosban rendkívüli állapotot hirdessen a koronavírus miatt. Ez az esemény egész ideje alatt érvényben lesz.
Jóllehet széles körben számítottak rá, a lépés hirtelen fordulatot jelentett azután, hogy alig néhány héttel ezelőtt a szervezők azt mondták: a globális sportesemény versenyeire korlátozott számban ugyan, de beengednek nézőket.
"Sajnálatos, hogy a játékokat nagyon visszafogott formában tartjuk meg, miután a koronavírus terjedésével nézünk szembe" mondta Hasimoto Szeiko, a Tokió 2020 elnöke, miután kormánytisztviselőkkel, tokiói szervezőkkel, valamint az olimpiai és paralimpiai mozgalom képviselőivel tárgyalt.
"Sajnálom azokat, akik jegyet vettek, és mindenkit helyben."
Szuga Josihide miniszterelnök azt mondta, elengedhetetlen annak megakadályozása, hogy Tokió, ahol a rendkívül fertőző delta variáns terjed, újabb fertőzési hullám forrásává váljon.

Mit ír elő a rendkívüli állapot?

A japán kormánytisztviselők az orvosszakértőkkel tartott július 8-i megbeszélésen bemutatták a Tokióban július 12. és augusztus 22. között bevezetendő rendkívüli állapot tervét.

A „maradj otthon” kérés mellett nagy hangsúlyt kap az ajánlásban, hogy zárják be az alkoholt kiszolgáló bárokat, éttermeket és karaokeszalonokat.

„Az a fő kérdés, hogyan lehet megakadályozni, hogy az olimpiát élvező emberek igyanak” – mondta Norihisza Tamura egészségügyi miniszter.

Hiába ígértek félházat

Alig két héttel ezelőtt az olimpiai szervezők azt tervezték, hogy lehetővé teszik az olimpiai helyszíneken a félházat, maximum tízezer nézővel egy-egy rendezvényen.

A várhatóan július 8-án délután hatályba lépő rendkívüli állapot arra kényszeríti őket, hogy teljesen lemondjanak a helyszíni nézőkről.

Abnormális

Dr. Omi Sigeru, a japán kormány legfőbb orvosi tanácsadója többször is felszólított a szurkolók kitiltására az eseményekről, és „abnormálisnak” nevezte az olimpia megrendezését a világjárvány idején.

Tokió július 7-én 920 új Covid–19-esetről számolt be, szemben az egy héttel korábbi 714-gyel. Ez volt a 18. egymást követő nap, amikor emelkedtek az esetszámok.

Készült az AP, a dpa és a Reuters tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG