Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szexista kijelentései miatt lemondott a tokiói olimpia főnöke


Az olimpiai karikák az Új Nemzeti Stadion mellett, 2019. júliusában. Ekkor még úgy volt, hogy itt lesz majd a 2020-as Olimpia nyitó- záróünnepsége.
Az olimpiai karikák az Új Nemzeti Stadion mellett, 2019. júliusában. Ekkor még úgy volt, hogy itt lesz majd a 2020-as Olimpia nyitó- záróünnepsége.

A Tokió 2020 olimpiai szervezőbizottság elnöke, egyben Japán korábbi miniszterelnöke, Mori Josiró bejelentette lemondását, miután a nőkre tett lealacsonyító megjegyzései botrányt keltettek.

A 83 éves Mori Josiró távozása újabb csapás a tokiói olimpiára, amely tavaly a koronavírus járvány miatt került elhalasztásra. A mai nappal lemondok elnöki posztomról”– jelentette be az ügyvezető testület és tanács ülésének kezdetén. A testület várhatóan még a február 12-i ülésen megválaszthatja utódját.

Mori távozása már a levegőben volt, miután a Japán Olimpiai Bizottság tagjai előtt azt mondta, hogy a nőknek gondjai vannak a tömörséggel, utalva ezzel a bőbeszédűségre.

„Ha növelik a női tagok számát és nem limitálják a beszédidejüket, akkor bajban lesznek a befejezéssel, ami bosszantó”– mondta Mori, aki 2000 és 2001 között töltötte be a miniszterelnöki posztot.

Pártfogói jelentős erőfeszítéseket tettek, hogy tisztázzák kijelentéseit, amivel csak még nagyobb kárt okoztak. Lemondásakor elnézést kért „az általa okozott bajok” miatt. A botrány rávilágított a nemek közti egyenlőtlenségekre a japán politikában és egyéb vezetői testületekben.

A járvány ellenére megtartják az olimpiát Tokióban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:08 0:00

A lakosság nemet mondana az olimpiára

A japán közvélemény masszívan ellenáll a gondolatnak, hogy a 2020-ról 2021-re halasztott olimpiát megtartsák, miután a koronavírus okozta világszintű lezárás miatt átütemezték az ötkarikás játékokat. További súlyosbítja a dolgot, hogy a csúszás már több mint 2 milliárd dollárnyi többletköltséget jelent a szervezőknek.

A helyi és nemzetközi tisztviselők ugyanakkor ragaszkodnak ahhoz, hogy júliusban-augusztusban megtartsák a világversenyt. Mori maga is azt mondta, hogy a koronavírus terjedésének ellenére is megrendezik idén az olimpiát.

Japán a világ legidősebb lakosságával rendelkezik, oltási programja ugyanakkor elmarad más gazdagabb országokhoz viszonyítva. A Pfizer/BioNTech Covid-19 oltóanyagának első szállítmánya csak február 12-én érkezett az országba, a hatósági jóváhagyással hamarosan elkezdik beadni a szérumot.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG