Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szexuális zaklatás és bántalmazás a szolnoki katonáknál – eddig alig történt valami az áldozatok érdekében


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Koszovói szolgálatra küldték és pénzjutalomban részesítették azt a szolnoki katonai parancsnokot, aki ellen szexuális zaklatás gyanúja miatt folyik belső vizsgálat és büntetőeljárás – tudta meg a Szabad Európa. A hadgyakorlaton katonanőket bántalmazó parancsnokoknak sem kellett még semmilyen szankcióval szembesülniük.

Hiába a honvédségi belső vizsgálat, az ügyekben tett büntetőfeljelentések, eddig nem sok minden történt a szexuálisan zaklatott, illetve bántalmazott szolnoki katonanők ügyében, akik közül az egyiküknek lehet, hogy hamarosan elbocsátással kell szembenéznie – tudta meg több egymástól független forrásból a Szabad Európa.

Lapunk írta meg elsőként, hogy 2022 októberében egy hadgyakorlat során a Magyar Honvédség szolnoki 86. helikopterdandáránál két katonanő is sérülést szenvedett. Egy parancsnok egy katonanőt gumibottal többször mellbe vágott, majd hasba rúgott, egy másik katonanőnek a térdkeresztszalagja szakad el, emiatt szalagpótlásra is szüksége volt.

Eredmény nélkül

A gumibottal mellbe vágott katonanő írásban fordult a feletteseihez, és az egyik sérült élettársának feljelentése nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség is nyomozást indított. Csakhogy az eljárások információink szerint máig nem vezettek eredményre, sőt még a bántalmazottak kerültek megalázó, lehetetlen helyzetbe.

Ehhez kapcsolódóan: Jóval gyengébb munkavállalói helyzetbe kerülhetnek a magyar katonák, a szakszervezeteket is betiltaná náluk a kormány

Az írásbeli jelzés után először felállítottak egy négytagú vizsgálóbizottságot, de ez semmilyen érdemi eredményre nem jutott. Böröndi Gábor frissen kinevezett vezérkari főnök ugyanakkor tavaly június végén elrendelt egy másik belső vizsgálatot is, amelynek keretén belül meghallgatták a két katonanőt, a bántalmazással gyanúsított törzszászlóst és több tanút. Úgy tudjuk, a bizottság vezetője, egy vezérőrnagy külön is biztosította a két katonanőt, hogy ez az eljárás korrekt lesz, nem kell meghurcolástól vagy jogviszonyuk megszüntetésétől tartaniuk.

Leértékelve

Ehhez képest most olyan információk jutottak el hozzánk, hogy ennek a vizsgálatnak sincs érdemi eredménye a mai napig – pontosabban az érintettek semmit sem tudnak róla. A bántalmazó katonát nem függesztették fel pozíciójából, azóta is beosztásban van Szolnokon, sőt 2023 decemberében pénzjutalomban részesült.

Honvédek kiképzésen
Honvédek kiképzésen

Úgy tudjuk, a térdén sérült katonanőt eközben folyamatos (havi) teljesítményértékelésnek vetették alá, amelynek az eredménye legutóbb már csak harmincszázalékos volt. „Ez már a szolgálatra alkalmatlan szint. Egyrészt az illető valójában nem alkalmatlan, másrészt most is folyamatos pszichikai nyomás alatt áll. Ez az egész procedúra csak azt a célt szolgálhatja, hogy eltávolítsák a hadseregtől” – mondta egy forrásunk. A mellén sérült katonanő jelenleg gyesen van.

Tavaly írtunk arról a szintén szolnoki katonanőről, akinek esetéről az ATV számolt be elsőként. A jogász tisztet a gyanú szerint egy olyan felettese zaklatta szexuálisan, aki ellen már korábban is folyt vizsgálat ilyen ügyben. Ő még a korábbi vezérkari főnöktől, Ruszin-Szendi Romulusztól kért segítséget, ehelyett előbb rendelkezési állományba helyezték, majd kirúgták a honvédségtől. A tiszt az átélt dolgok miatt hat hónapig volt betegállományban.

Ehhez kapcsolódóan: Már a Fideszt is érdekli a csádi katonai szerepvállalás és a kínai rendőrök ügye

Ebben az ügyben is indult belső vizsgálat és ügyészségi nyomozás, ennek ellenére a megvádolt tisztet nem függesztették fel, sőt tavaly szeptemberben Koszovóba utazhatott missziós szolgálatra, és többször is teljesítményjuttatásban részesítették, legutóbb őt is tavaly decemberben.

A belső vizsgálat során az érintett parancsnokot meg sem hallgatták, a katonanő azonban arról számolt be, hogy megpróbálták megfélemlíteni. A jogász tiszt édesanyja Novák Katalinnak mint a hadsereg főparancsnokának is írt levelet az ügyben. A kegyelmi ügybe belebukó köztársasági elnök azt válaszolta: semmit nem tud tenni. Az érintett parancsnokról úgy tartják, jó kapcsolatot ápolt Novák Katalin egyik katonai tanácsadójával, Kun Szabó István vezérőrnaggyal.

Ebben az ügyben is Böröndi Gábor kinevezése hozott fordulatot, aki ismét állást biztosított a katonanőnek, így 2023 szeptemberétől újra Szolnokon van állományban. Felelősségre vonás azonban itt sem történt egyelőre.

Kerestük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, válaszaikat közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG