Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új intézeti vezető és ismeretlen biztonsági őrök az SZFE-n


Az SZFE Vas utcai épülete, 2020. október. 16.
Az SZFE Vas utcai épülete, 2020. október. 16.

A hvg.hu birtokába jutott levél szerint Sára Balázs filmes és tévés operatőr lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem Film- és Médiaintézetének megbízott vezetője. Mindeközben az egyetem épületénél fekete ruhás biztonságiak nem engedték, hogy a diákok kitűzzék az egyetemfoglalást jelképező szalagot.

Szombaton a hvg.hu arról írt, hogy Sára Balázs filmes és tévés operatőrt, rendezőt nevezte ki az SZFE vezetését átvevő kuratórium a Médiaintézet vezetőjének. A médiaintézet korábbi első embere Balázs Gábor hangmérnök volt, aki még augusztus végén mondott le, épp az egyetem modellváltása, a kuratórium felülről történő kinevezése miatt. Hasonlóan tett több kollégája, köztük az összes többi intézet vezetője.

Nem tudni, volt-e pályázat

Az egyetemi oktatók elmondása szerint az új vezető érkezéséről sem az egyetem tanárait, sem a hallgatókat nem értesítették. Csak onnan tudtak a változásról, hogy a filmes tanárok kaptak egy levelet, amin már Sára Balázs aláírása szerepel, az új titulussal együtt. A levélben „személyes megbeszélésre” hívták a filmes tanárokat „az Egyetem továbbfejlesztésének, az oktatás minősége magasabb szintre emelésének igényeiről, és ennek feltételeiről”. Intézményvezetői pozíciókra elvileg pályázatot kellene kiírni, ám a tanárokat nem értesítették arról, hogy ilyesmi történt volna.

Augusztus óta az SZFE diákjai is tiltakoznak az átalakítás miatt, ennek részeként blokád alá vették az egyetem Vas utcai épületét. A járványhelyzet miatt az SZFE-n is távoktatást rendeltek el, emiatt a fizikai blokád is megszűnt. Annak jeleként, hogy a tiltakozás ettől még folytatódik, azóta egy diák minden nap felrak egy szalagot a Vas utcai egyetemi épület előtti egyik oszlopra.

Ismeretlen biztonságiak nem engedték be a diákokat

Szombaton azonban ezt megakadályozták az épületben tartózkodó, „tekintélyt parancsoló termetű” biztonsági őrök, ahogy ez kiderül egy az internetre felkerült videóból. Egyelőre nem tudni, kik a biztonságiak: milyen biztonsági cégtől, illetve milyen jogon érkeztek az egyetembe.

A hallgatók a hvg.hu kérdésére elmondták: az egyetemen korábban soha nem voltak biztonsági őrök, és azok a hallgatók, akikkel az eset óta beszéltek, mind azt mondták, hogy eddig nem találkoztak az egyetemen a videón látható férfiakkal, akiket – ahogy az a videó elején hallható – a Vas utcai épület portása biztonságiaknak nevez, és akik videóra vették, ahogy a hallgató szalagozni készül.

„Mivel nagytermetű férfiemberekről van szó, a cél minden bizonnyal a megfélemlítés, de a helyzet akkor is inkább meglepő” – összegezte érzéseit a nekünk nyilatkozó hallgató.

A helyzet emlékeztet arra, amikor 2013-ban a Fidesz-székháznál intézkedtek tüntetők ellen civil ruhás, megtermett, kopasz „önkéntes” biztonságiak, illetve, amikor 2016-ban egy hasonló csoport a Nemzeti Választási Irodánál akadályozta, hogy egy MSZP-s képviselő népszavazási kezdeményezést nyújtson be. Akkor mindkét esetben kiderült, hogy a „kopaszok” közül többen a Fradi Security biztonsági emberei voltak, amely sok szállal kötődik Kubatov Gáborhoz, a Fidesz országos pártigazgatójához.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG