Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ötven napja kezdték és folytatják sztrájkjukat az SZFE diákjai és oktatói


Diákok, tanárok és támogatók az SZFE budapesti Vas utcai épülete előtt 2020. október 16-án.
Diákok, tanárok és támogatók az SZFE budapesti Vas utcai épülete előtt 2020. október 16-án.

Mérleget vontak a sztrájk ötven napjáról, megerősítették követeléseiket és bejelentették a folytatást online sajtótájékoztatójukon a Színház- és Filmművészeti egyem oktatói.

Az egyetem oktatói közösségének független felületén csütörtök délelőtt megtartott online sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Fővárosi Törvényszék megállapította: a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóinak sztrájkja jogszerű.

Az intézmény hallgatói önkormányzatának Facebook-oldalára felkerült közleményben az SZFE oktatói felidézik: a Fővárosi Törvényszék a múlt héten hozott végzésével megállapította, hogy követeléseik jogszerűek, így a kérelmezőknek a figyelmeztető sztrájk jogellenességének megállapítása iránti kérelmét elutasította, az október 1-én indult sztrájk körében a Fővárosi Törvényszéket viszont eljárásjogi okok miatt új eljárás lefolytatására utasította.

"A Törvényszék az új eljárást lefolytatta és a kérelmezők keresetét e körben is elutasítva szintén nekünk adott igazat. Ezért a sztrájkot folytatjuk" – áll a közleményben.

Vidnyánszky: anarchia van az SZFE-n
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:57 0:00

A sztrájkoló oktatók véleménye szerint az SZFE új vezetésének állításával ellentétben a félév érvényes, mert a tanórákat továbbra is megtartják, a járványügyi intézkedéseknek megfelelően online Zoom-konferenciák formájában.

A közleményben felszólították a fenntartót és a munkáltatót, hogy, haladéktalanul kezdje meg az érdemi tárgyalásokat az SZFE sztrájkbizottságával, egyben megerősítették hétpontos sztrájkköveteléseiket, köztük azt, hogy a fenntartó és a munkáltató vessen véget a hallgatói szerződések megszegésének, állítsa vissza az oktatók elektronikus oktatási, vizsgáztatási és adminisztrációs felületekhez (a Neptun rendszerhez) való hozzáférését.

Videón az SZFE-hallgatók bejelentése
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:42 0:00

Mint arról korábban szerkesztőségünk több cikkben is beszámolt, a parlament júliusban szavazta meg az SZFE átalakítását, szeptember 1-jén hivatalosan megtörtént az átállás.

Az egyetem fölé került alapítvány kuratóriumába az egyetem egyetlen jelöltje sem került be, annak elnöke a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Vidnyánszky Attila lett, aki az elmúlt évtizedben nagy befolyásra tett szert a magyar színházi életben.

Miután kiderült, hogy az egyetem életét meghatározó legfontosabb jogkörök átkerülnek az intézmény választott szenátusától az új fenntartóhoz, az SZFE szinte teljes vezetése lemondott, a hallgatóság pedig elfoglalta az egyetemet.

A diákok a velük szimpatizáló művészekkel és közéleti személyiségekkel közösen őrt álltak szeptember elseje óta az egyetemnél, hogy így tiltakozzanak a modellváltás és az új vezetés ellen. Demonstrációjuknak az intézmény új vezetése többször megpróbált véget vetni, sikertelenül. Végül a járványszabályok miatt november 10-én maguk a diákok döntöttek úgy, hogy befejezik a blokádot, mert az országos járványügyi szigorítások közepette a szabályokat nem lehet betartani az elfoglalt egyetemen, de máshol sem, hiszen minden gyülekezés tilos.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG