Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szibériai bíróság előtt a Szabad Európa volt tudósítója


Azért állították bíróság elé, mert a polgári infrastruktúra elleni orosz támadásokról posztolt. A képen lerombolt otthonok Mariupolban, Ukrajnában 2022. március 9.
Azért állították bíróság elé, mert a polgári infrastruktúra elleni orosz támadásokról posztolt. A képen lerombolt otthonok Mariupolban, Ukrajnában 2022. március 9.

Megkezdődött Szibériában a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) Siberia Realities (Szibériai valóságok) projektjét egykor tudósító munkatársának pere, amelyet azért indítottak, mert az újságíró a közösségi médiában azt írta, hogy az orosz erők polgári infrastruktúrát támadtak Ukrajnában.

Andrej Novasovot azzal vádolják, hogy valótlan információkat terjesztett az orosz hadseregről. Az eljárás június 16-án kezdődött a szibériai Prokopjevszk városának Rudnicsnij kerületi bíróságán, a kemerovói régióban.

Az ügyészek által elsőként felkért tanú közölte, hogy Novasovot a Vkontakte közösségi hálón Oroszország Ukrajna elleni háborújáról közzétett bejegyzései miatt jelentette fel a rendészeti szerveknél.

Novasov ügyvédje, Maria Jankina azt mondta a Szabad Európának, hogy a tanú azért döntött úgy, hogy feljelenti Novasovot, mert a bejegyzései szerint az orosz erők polgári infrastruktúrát bombáztak és lőttek az ukrajnai Mariupol kikötővárosban, civilek halálát okozva. A szemtanú szerint a bejegyzések ellentmondanak az orosz védelmi minisztérium hivatalos jelentéseinek.

A keresztkérdések feltevése során a védők csoportja olyan nemzetközi írásokat mutatott be, amelyek alátámasztják Novasov bejegyzéseit a Mariupol elleni orosz támadásokról. Jankina közölte: a tanú azt mondta, hogy megdöbbentették a bizonyítékok, de többet nem árult el.

Novasov ellen márciusban indult az eljárás. Azóta nem használhatja az internetet, a postai szolgáltatásokat, nem látogathat nyilvános rendezvényeket és nem telefonálhat senkinek a rokonain, az ügyvédjén, a bíróságon vagy a segélyhívón kívül.

Novasovnak megtiltották azt is, hogy beszéljen volt kollégáival vagy a Tajga Info portállal, amelynek szintén dolgozott korábban.

Jankina megjegyezte: a korlátozások megfosztották ügyfelét attól, hogy szakmai tevékenységet folytasson.

Néhány nappal azután, hogy február 24-én megindította ukrajnai invázióját, Vlagyimir Putyin elnök aláírta azt a törvényt, amely hosszú börtönbüntetést ír elő az orosz hadműveletekkel kapcsolatos „szándékosan hamis információk” terjesztéséért, mert a Kreml akarja irányítani az ukrajnai háborúról szóló narratívát.

A törvény tíz évig terjedő börtönbüntetést irányoz elő a fentiekért, míg az orosz hadseregről szóló, „súlyos következményekkel” járó, „szándékosan hamis információk” terjesztéséért 15 évet.

Törvénytelenné teszi három évig terjedő börtönbüntetéssel azt is, ha „az orosz csapatok Oroszország érdekeinek védelmében történő bevetése ellen szólít fel” valaki, vagy „lejáratja az ilyen bevetést”. Ugyanez vonatkozik az Oroszország elleni szankciókat illető felhívásokra is.

Március eleje óta sok újságíró menekült el Oroszországból, miután vagy mielőtt szembesültek ilyen vádakkal.

Készült a Siberia.Realities tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG