Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorították a családon belüli erőszakkal szembeni jogszabályokat Bulgáriában


Tüntetés Szófiában 2023. július 31-én
Tüntetés Szófiában 2023. július 31-én

A bolgár parlament megszavazta a büntető törvénykönyv módosítását, miután óriási felháborodást váltott ki az országban egy 18 éves lány ellen elkövetett brutális támadás.

A rendkívüli ülésen a képviselők 144:58 arányban fogadták el az áldozatok védelmét erősítő módosítást nyolc tartózkodás mellett.

Július 31-én emberek ezrei vonultak utcára Szófiában és más városokban, miután egy hónappal előtte Sztara Zagorában egy fiatal nőt durván megvert és késsel elcsúfított a barátja. A történteket csak július 28-án hozták nyilvánosságra, miután az áldozat családját elkeserítette a nyomozás lassúsága.

Ehhez kapcsolódóan: Bulgáriában egy törvényi kiskapu nők halálához vezet

A 26 éves gyanúsítottat, akit a média Georgi Georgijevként emleget, a támadás után letartóztatták, de a bíróság később elengedte, mert könnyűnek minősítették a nő sérüléseit. Július 31-én ismét őrizetbe vették, miután az ügy nyilvánosságra került és közfelháborodást váltott ki. A vádhatóság bejelentette, hogy felgyorsítják a nyomozást.

Az áldozat elmondása szerint Georgijev több száz vágást ejtett rajta, eltörte az orrát és leborotválta a haját.

A tiltakozók törvénymódosítást követeltek az áldozatok védelmének megerősítése érdekében, és „Egy nővel se többet!” feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

A legfrissebb rendőrségi adatok szerint az idei év első három hónapjában tizennyolc nőt gyilkolt meg a partnere Bulgáriában, nőjogi aktivisták szerint azonban a valós szám még ennél is jóval magasabb.

Bulgária eddig nem ratifikálta az Európa Tanács isztambuli egyezményét, amelynek fő célja a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozása, az áldozatok védelme, illetve az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonása.

Ehhez kapcsolódóan: Az EP úgy küzd a szexuális zaklatás ellen, hogy a képviselői bojkottálják a kötelező tréninget

Az Európai Unió júniusban csatlakozott az isztambuli egyezményhez, és a 2007 óta EU-tag Bulgáriának is meg kell felelnie a szerződés egyes rendelkezéseinek.

XS
SM
MD
LG