Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: a kettős mérce vádját vonja magára Brüsszel az "úgynevezett Navalnij-ügyben"


Szijjártó Péter magyar külügyminiszter horvát kollégájával, Gordan Grlić-Radmannal az uniós külügyminiszterek megbeszélésén Brüsszelben, 2021. február 22-én.
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter horvát kollégájával, Gordan Grlić-Radmannal az uniós külügyminiszterek megbeszélésén Brüsszelben, 2021. február 22-én.

Az Oroszország elleni újabb szankciók bevezetéséről tárgyaltak az uniós külügyminiszterek. A magyar diplomácia vezetője szerint inkább stratégiai együttműködésre van szükség Moszkvával, mert "nem egyszerűsíthető le szankciókra" a kapcsolat Oroszországgal.

Hétfőn ültek össze az Európai Unió külügyminiszterei, hogy a többi között megvitassák az esetleges új szankciók bevezetését Oroszország ellen. Az ülés első felén részt vett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is, aki egy Facebookra feltöltött videóban számolt be az ülésről. Szijjártó elmondta, hogy az „úgynevezett Navalnij-ügy”-ről is szó volt a megbeszélésen, de a magyar kormány szerint „stratégiai” együttműködésre van szükség Oroszországgal gazdasági okokból és az orosz vakcina miatt is.

"A kettős mérce vádját vonja magára Brüsszel ebben a kérdésben"

„Az Európai Unió folyamatosan az úgynevezett Navalnij-ügyet tartja napirenden. Nekünk az az álláspontunk, hogy az Európai Unió és az Oroszország közötti együttműködésre stratégiailag kell tekinteni. Egy stratégiai megközelítésre van szükség az Európai Unió részéről, ami nem egyszerűsíthető le sem szankciókra, sem a Navalnij-ügyre. Egyértelmű, hogy a világ számos pontján zajlanak tüntetések választási eredményekkel vagy fennálló politikai rendszerekkel szemben. Az Európai Unió hol így, hol úgy véleményt nyilvánít ezekről, és sok esetben a kettős mérce vádját vonja magára ebben a kérdésben” – mondta Szijjártó.

A magyar külügyminiszter elmondta, hogy nem tud részt venni az EU-s külügyminiszterek videókonferenciáján Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, mivel haza kell utaznia, hogy a magyar Parlamentben a veszélyhelyzeti intézkedések meghosszabbításáról szavazzon.

A hírek szerint négy orosz ellen vezetnek be szankciókat

A magyar kormány egyébként már másodjára vonakodik attól, hogy rész vállaljon Oroszország elítélésében. Nemrég az Európai Unió egységesen ítélte volna el az orosz hatóságok tüntetésekre adott erőszakos fellépését. Magyarország akkor nem támogatta a közös állásfoglalást, Szijjártó Péter ezt akkor azzal magyarázta, hogy az EU túl sok mindenben foglal állást, és ezzel csökken a szavának a súlya.

Az első sajtóhírek szerint egyébként a hétfői ülésen végül arról született megállapodás, hogy négy orosz állampolgárra vet ki szankciókat az EU. Bár nevek nem hangzottak el, a Reuters értesülései szerint Igor Krasznov orosz államügyész, Viktor Zolotov a Nemzeti Gárda feje, valamint az Nyomozó Bizottság elnöke, Alekszander Basztrijin is a szankcionáltak között lesz.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG