Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hétfőn újabb EU-s szankciók jöhetnek Oroszország ellen a Navalnij-ügy miatt


Navalnij a bíróságon, 2021. február 20-án, amikor elutasították a keresetét, és kimondták, börtönben kell maradnia.
Navalnij a bíróságon, 2021. február 20-án, amikor elutasították a keresetét, és kimondták, börtönben kell maradnia.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy arra számít, az Európai Unió hamarosan újabb szankciókat vezet be Oroszország ellen Alekszej Navalnij bebörtönzése miatt.

A döntés várhatóan február 22-én fog megszületni, amikor az uniós miniszterek összeülnek egyeztetni nyilatkozta Schallenberg a Welt am Sonntag német lapnak.

„Meg fogjuk tárgyalni a külügyi tanácsban, hogy mi lenne a megfelelő válaszlépés a Navalnij-ügyre” – mondta az osztrák politikus. Az új szankciók várhatóan célzottan egyes személyekre és intézményekre fognak irányulni az EU nemrég bevezetett szankciós politikáját felhasználva, amely kifejezetten az emberi jogok megsértésére tett válaszlépésekhez biztosít az Uniónak eszközöket.

A többség a szankciók mellett van

Schallenberg szerint a többség támogatni fogja a szankciók bevezetését, de hozzátette, hogy az intézkedéseknek politikailag átgondoltnak és jogilag támadhatatlannak kell lenniük. Korábban egyébként a tagországok közül egyedül Magyarország nem támogatta, hogy az EU az orosz rendvédelmi szervek erőszakos fellépését elítélő nyilatkozatot kezdeményezzen az EBESZ-ben. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter ezt azzal magyarázta, hogy szerinte az EU túl sok nyilatkozatot fogad el, és ez csökkenti az Unió szavának a súlyát.

Borell szerint Moszkva figyelmen kívül hagyja az EJEB döntését

Josep Borrell az Európai Unió külügyi főképviselője február 21-én azt írta a Twitteren, hogy az „EU lépéseit” a február 22-én esedékes külügyi tanácsülésen beszélik meg. A főképviselő szerint, aki nem rég járt Moszkvában – egyesek szerint katasztrofális eredménnyel –, azt mondta, hogy az orosz bíróságok továbbra is figyelmen kívül hagyják az Emberi Jogok Európai Bíróságának azt a döntését, amely Navalnij szabadon engedését követeli.

Navalnij börtönben marad

Február 20-án helyben hagyta a moszkvai városi bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letöltendő börtönbüntetését. Navalnij ez alapján legközelebb két és fél év múlva szabadulhat.

Navalnij próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztését azután változtatta letöltendőre az orosz bíróság, hogy az ellenzéki politikus nem tért haza időben Németországból, ahol a megmérgezése után ápolták egy kórházban. A büntetés letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy Navalnij külföldi tartózkodásával megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit.

Navalnij hivatkozott az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatára is a fellebbezésében. A héttagú bírói testület február 16-án döntött úgy, hogy Navalnij azonnali szabadon engedésére szólítja fel az orosz kormányt. Az EJEB a politikus januári letartóztatását önkényesnek és jogellenesnek minősítette, mint mondták, a hivatkozott kötelezettségnek (azaz az Ororszországba való visszatérésnek) akkor kellett volna eleget tennie, amikor még a mérgezés miatt kómás állapotban volt.

Navalnij bebörtönzése tiltakozásokat váltott ki Oroszország-szerte, a letartóztatását követő hétvégén csaknem minden jelentősebb orosz városban demonstrációk kezdődtek, ez volt Oroszország elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb tüntetéshulláma.

Készült a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG