Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: Magyarország nem fogja megvétózni a keleti szankciókat


Szijjártó Péter interjút ad az AP hírügynökségnek New Yorkban 2021. szeptember 23-án
Szijjártó Péter interjút ad az AP hírügynökségnek New Yorkban 2021. szeptember 23-án

Magyarország nem bontja meg az Európai Unió egységét az ukrajnai helyzet ügyében, és ahogy eddig sem, ezúttal sem fogja megvétózni a keleti szankciókat – jelentette ki Szijjártó Péter szerdán.

A külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videóban leszögezte: a fejlemények olyan irányt vettek az utóbbi napokban, amely ellentétes Magyarország, Közép-Európa, sőt egész Európa biztonsági érdekeivel.

Magyarország álláspontja egyértelmű: támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, mint ahogy mindig is tette, és nem bontja meg az európai egységet, ahogy sohasem tette – hangsúlyozta. „Mi, magyarok, közép-európaiak és európaiak a béke fenntartásában és az esetleges háború elkerülésében vagyunk érdekeltek” – fogalmazott.

A tárcavezető arról számolt be, hogy a biztonsági helyzet romlásával párhuzamosan komoly dezinformációs és álhírkampány is zajlik. Úgy vélekedett, hogy „ebben a tekintetben a nyugati média nem jobb, mint a keleti”.

Kiemelte, hogy álhírek és hazugságok jelentek meg a magyar kormány álláspontjával kapcsolatban, ezért szeretné világossá tenni, hogy Magyarország része és részese az egységes európai válasznak. „Mint ahogy eddig sem vétóztuk meg a keleti szankciók ügyét, ezúttal sem fogjuk megvétózni” – mondta.

Szijjártó Péter közölte, hogy szerda délelőtt 11 órakor ismét összeülnek az EU-tagállamok képviselői Brüsszelben, hogy délutánra véglegesítsék az előző nap bejelentett, Oroszország elleni szankciókat.

„Mi, magyarok, akik itt élünk a térségben, nem vagyunk hajlandók feladni még az utolsó utáni reményt sem arra nézvést, hogy talán diplomáciai eszközökkel mégiscsak létrehozható valamifajta megoldás, ezért arra kérjük a világpolitika azon szereplőit, akiknek itt szerepük és súlyuk van, hogy ők se adják fel a párbeszéd reményét és lehetőségét” – jelentette ki.

Majd hozzátette: mindaddig, amíg a párbeszéd utolsó csatornája be nem zárul, bízik abban, hogy létrejöhet a békés megoldás.

EU-szankciók

Az Európai Unió tagállamai kedden bejelentették a megállapodást az újabb szankciókról, amelyeket hamarosan véglegesíteni fognak. A közösség büntetőintézkedéseket léptet életbe a jogellenes cselekedetekben érintett vállalatok és személyek ellen a védelmi, a pénzügyi és a bankszektorban, így az orosz katonai apparátust finanszírozó, Ukrajna destabilizációjához hozzájáruló pénzintézetek ellen is.

Emellett megtiltják, hogy európai uniós befektetők orosz államkötvényekkel kereskedjenek, valamint teljesen ellehetetlenítik a kereskedelmet a két szakadár régióval, Donyeckkel és Luhanszkkal.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke leszögezte: szükség esetén készek szigorítani is a szankciókat, amennyiben Moszkva tovább eszkalálja a válságot.

Készült az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG