Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Úton van már egy magyarokat mentő repülő Afganisztánból


Evakuálásra váró fiatalok a kabuli reptéren 2021. augusztus 19-én
Evakuálásra váró fiatalok a kabuli reptéren 2021. augusztus 19-én

Úton van már Magyarországra egy Kabulban rekedt magyarokat mentő magyar honvédségi gép, közölte a Külügyminisztérium. Magyar Levente államtitkár korábban egyébként nem tudta, hogy magyarok rekedtek a háborús országban. Most az államtitkár az USA-t, a nyugati világot és a NATO-t ostorozta a helyzet kapcsán.

Vasárnap éjjel fog Budapestre érkezni Afganisztánból az első olyan magyar honvédségi repülőgép, ami embereket tudott menteni, közölte Magyar Levente, a Külügyminisztérium államtitkára az MTI szerint.

Azért Magyar Levente intézkedik egyébként jelenleg, mert Szijjártó külügyminiszter nem kívánta megszakítani a szabadságát a világban történt események miatt.

Amerikai tengerészgyalogosok osztanak ételt a kabuli reptéren rekedt töemgeknek 2021. augusztus 19-én.
Amerikai tengerészgyalogosok osztanak ételt a kabuli reptéren rekedt töemgeknek 2021. augusztus 19-én.

Magyar Levente államtitkár a hét elején még arról beszélt, hogy egy magyar sincs Afganisztánban. Majd kiderült, hogy több tucatnyian biztosan vannak, az érintettek közül volt, aki haza is telefonált. Az első 26, külföldi szervezéssel kimenekített magyar egyébként már korábban szerencsésen Németországba érkezett.

A magyar külügy később már nem akart már nyilatkozni, hogy hány magyar van tudomsuk szerint az országban, szerintük "biztonsági okokból" nem szabad ezt megtudnia az embereknek.

A külügy úgy tudja, hogy nem szoktak életet menteni a magyar katonák

Azt az államtitkár nem modta meg, hogy hányan lehetnek a gépen, csak annyit közölt, hogy magyarok mellett döntően afgánokat és amerikai állampolgárokat hoztak el kabuli reptérről. Majd akkor tudnak majd további részleteket elárulni a létszámról, ha leszállt a gép.

Magyar Levente szerint ilyen évtizedek óta nem fordult elő a Magyar Honvédséggel, hogy "konkrétan életeket mentenek", ilyen éles humanitárius bevetésen évtizedek óta nem voltak, idézi a hírügynökség.

Államtitkár: Ennyit arról, hogy a kormány humanitárius szempontokra érzéketlen

Magyar Levente szerint az, hogy most a kormány afgánokat is elszállított Kabulból, azt bizonyítja, hogy a kormány igenis érti a humanitárius szempontokat. Pontosabban az államtitkár szerint

"ennyit egyébként arról a vádról, hogy Magyarország és a magyar kormány humanitárius szempontokra érzéketlen."

Az álklamtitkár szerint a NATO a valaha volt legnagyobb válságát éli át, péntek délután ülésezett is a NATO miniszteri ülése. De ez az ülés szerinte ostobaság volt a NATO részéről, mert most már úgyse lehet tenni semmit, még a károkat sem lehet mérsékelni szerinte. Az ülés

"tökéletesen felesleges is volt, hiszen mint halottnak a csók, utólag semmit nem tudunk javítani az afganisztáni helyzeten, azon a fiaskón, amit a Nyugat éppen ezekben a napokban elszenved"

- érvelt az államtitkár.

Menekülők sorakoznak, hogy bejuthassanak a kabuli reptérre 2021. augusztus 22-én.
Menekülők sorakoznak, hogy bejuthassanak a kabuli reptérre 2021. augusztus 22-én.

Magyar államtitkár külön bírálta még a helyszínen lévő amerikai katonákat, akik szerint e nem engednek be újabb embereket a kabuli reptérre, arra hivatkozva, hogy az teljesen megtelt. Szerinte ezt pénteken felvetette az amerikai külügyminszternek, majd szombaton az amerikai katonák elkezdték "szivárgásszerűen" beengedni az oda tartó további magyarokat és egyes afgánokat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG