Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter az EU-tagság akadályozásával fenyegette meg Ukrajnát


Szijjártó Péter magyar külügyminiszter (b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Kijevben 2020. június 25-én.
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter (b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Kijevben 2020. június 25-én.

Valamennyi tagállam egyetértése szükséges az EU és a NATO bővítésekor, Ukrajna pedig mindkettőben tag szeretne lenni.

Szijjártó Péter a Facebookon jelentette be, hogy szerinte az ukrán kormány szánalmas, nonszensz döntést hozott azzal, hogy bekérették a helyi magyar nagykövetet, majd két magas rangú magyar hivatalnokot ki is tiltottak Ukrajnából. Ezt ráadásul kulturálatlanul közölték, bár utóbbiról hivatalos tájékoztatást még nem is kaptak.

Szerinte Ukrajna ezzel azt üzeni, lemondott arról, hogy

"Magyarország támogassa az európai illetve euroatlanti integrációs törekvéseiket. "

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a NATO- és az EU-tagsághoz is minden tagállam egyetértése szükséges, Magyarország pedig így nem fogja támogatni Ukrajna felvételét a tagországok közé.

Az ügy úgy indult, hogy Ukrajna panaszlevelet írt Magyarországnak Potápi Árpád államtitkár miatt. A magyar politikus ugyanis az MTI-nek telefonon azt nyilatkozta, „nagyon fontos, hogy az október 25-ei ukrajnai önkormányzati választásokon a kárpátaljai magyarok a magyar jelölteket támogassák.” Potápi nyilatkozata kikerült a kormany.hu-ra is, azonban ott már nem elérhető.

A magyar külügy viszont úgy reagált, hogy szerintük semmi baj nem volt Potápi kárpátaljai útjával. Szijjártó Péter vasárnap a Facebook-oldalán biztatta az ukrajnai magyar szavazókat arra, hogy voksoljanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikusaira és Babják Zoltán beregszászi polgármesterre.

Ukrajna ez ellen közleményben tiltakozott és hétfőn bejelentette, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megtiltotta két magas rangú magyar tisztségviselő beutazását a helyhatósági választás alatt Kárpátalján folytatott "agitáció" miatt - írja az Interfax-Ukrajina hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Az egyik tisztségviselő a magyar miniszterelnökség államtitkára, a másikról nem árultak el semmit. Kuleba hozzátette, más olyan magyar állampolgárok beutazási tilalmát is kezdeményezték, akik aktívan beavatkoztak Ukrajna belügyeibe a választás idején. Emellett hétfőn bekérette az ukrán külügy Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet is.

Az ukrán önkormányzati választásokon a nem hivatalos eredmények szerint egyébként gyengén szerepelt a kormánypárt, erről itt olvashat bővebben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG