Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leszerepelhetett az ukrán kormánypárt az önkormányzati választásokon


Szavazás a kárpátaljai Csontoson 2020. október 15-én.
Szavazás a kárpátaljai Csontoson 2020. október 15-én.

Az exit pollok szerint rosszul szerepeltek Volodimir Zelenszkij pártjának jelöltjei az ukrán önkormányzati választásokon. Egy reform nagyobb hatalmat ad a helyhatóságok kezébe, ezért fontos lehet, hogy melyik településen ki lett a befutó.

A korai exit pollok szerint Ukrajna kilenc nagyvárosából hétben is vereséget szenvedett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártja az önkormányzati választásokon. Zelenszkij pártja a saját szülővárosában és Kijevben is elveszthette a választást, ahol a jelenlegi polgármester, Vitalij Klicsko győzelmét jelzik előre az exit pollok.

Először van igazi tétje az önkormányzati választásoknak

A 2020-as ukrán önkormányzati választásoknak az a jelentősége, hogy az országban új választási jogrendet vezettek be, amely decentralizálja a hatalmat, előírja a nők arányos képviseletét, és nagyobb önállóságot biztosít az önkormányzatoknak. Az ország egy felülről lefelé irányuló kormányzási rendszert örökölt a Szovjetuniótól, amelyhez nemigen nyúltak hozzá az elmúlt három évtizedben. Ha az exit pollok jóslatai helyesnek bizonyulnak, akkor különösen súlyos csapás lehet a választás eredménye az elnöknek, akinek választási győzelme óta sokat romlott a népszerűsége.

„Ez katasztrofális eredmény egy olyan párttól, amely alig több mint egy éve még a mandátumok 56 százalékát szerezte meg a parlamentben” – mondta Alex Kokcsarov Ukrajna-szakértő. Friss közvélemény-kutatások szerint az ukránok 70 százaléka gondolja úgy, hogy nem jó irányba tart az ország, az elnök népszerűsége 50 százalék alá csökkent.

Magyarország is téma volt a választások alatt

Az exit pollok szerint az összes ukrán nagyvárosban az ellenzéki polgármesterek maradhatnak hatalmon. Az ukrán választási bizottság elmondta, hogy nem volt olyan szabálytalanság, amely érdemben befolyásolhatta volna az eredményt, a legtöbb panasz a a kampánycsend megsértése miatt érkezett. Az Opara civil szervezet szerint az október 25-én tartott önkormányzati választások rendben zajlottak, nem tapasztaltak szabálytalanságokat.

Ez a szervezet volt az egyébként, amely panaszt tett az ukrán külügynél, amiért Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára arra biztatta a helyi magyarokat, hogy szavazzanak a magyar jelöltre. Ukrajna panaszlevelet írt Magyarországnak, a magyar külügy viszont úgy reagált, hogy szerintük semmi baj nem volt Potápi kárpátaljai útjával. A térség két nagyobb városában, Beregszászban és Nagyszőlősön is az előzetes adatok szerint marad a magyar polgármester.

Zelenszkij gratulált az ukránoknak

Az ukrán választási bizottság szerint a szavazópolgárok 37 százaléka vett részt a választásokon, amelyeknek három napon belül lesz hivatalos eredménye. Zelenszkij elnök hétfőn közleményben gratulált az ukrán népnek a választás megtartásához.

„Kijelentjük, hogy a választási kampány, a szavazás, és általában véve a választás a legmagasabb demokratikus sztenderdek szerint zajlott, és megfelelt a törvényeknek. Minden politikai erőnek, minden jelöltnek, a kommunikációs csatornák széles skálája állt a rendelkezésére, hogy elérjék a szavazókat. A legfőbb eredmény ma az, hogy az ukránok megválasztották, kik képviseljék őket az önkormányzatokban” – írta nyilatkozatában az elnök.

Nagyobb szerepet kapnak a helyi problémák

Az önkormányzatiság reformját Kijev nyugati partnerei szorgalmazták. Nagyobb hatáskörrel ruháznák fel a helyi önkormányzatokat, melyeknek így nem kellene a kerületi, regionális és központi igazgatástól forrásokat kérni. A 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken a szavazás nyílt listákon és arányos választási rendszerben történik. Képviselői helyeket az 5 százalékos bejutási küszöböt meghaladó pártok kapnak.

A 10 000 fő alatti települések továbbra is egy mandátumú körzeteket használnak, itt lehetséges a független jelölés és az egyéni indulás. “A cél az, hogy helyben elégítsék ki az ott élők igényeit” – hangsúlyozta Okszana Harnets, a svájci finanszírozású Decentralizációt Támogató Projekt vezetője a Szabad Európának, majd hozzátette, a vízellátás, a hulladékgazdálkodás, az útépítés, az utcai világítás vagy az iskolák kérdése Kijevből nézve nem prioritás, míg helyben ezek a legfontosabb kérdések.

XS
SM
MD
LG