Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó Péter: „Ez megvan, Paks II. megépül”


Szijjártó Péter és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója megállapodást ír alá Moszkvában 2023. április 11-én
Szijjártó Péter és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója megállapodást ír alá Moszkvában 2023. április 11-én

A földgáz, a kőolaj és Paks II. ügyében is sikerült olyan megállapodásokat kötni, amelyek garantálják Magyarország energiaellátásának biztonságát – mondta Szijjártó Péter, miután kedden Moszkvában tárgyalt az energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel és a Roszatom vezérigazgatójával.

Amíg az energiaellátás ügye fizikai kérdés, és nem politikai vagy ideológiai tetszés vagy nem tetszés kérdése, addig az Oroszországgal való együttműködés meghatározó marad Magyarország energiaellátásának biztonsága ügyében – ismételte meg videós bejelentkezésének elején a néhány órával korábban közölt nyilatkozatát a magyar külügyminiszter.

Azt is megismételte, hogy Európa az idei enyhe tél miatt megúszta a nagyobb válságot, de szakértők szerint a következő tél jelenthet majd nehézséget.


Mint mondta, hét jó hírről tud beszámolni eddigi moszkvai tárgyalásairól. Magyarország földgázellátásának 85 százaléka Oroszországból származik, ezért annak folyamatossága kritikusan fontos. Az orosz állami Gazprom fenntartja a lehetőséget, hogy a betárolás alatt a szerződésen felül is vásárolhat Magyarország orosz földgázt a Török Áramlaton keresztül – mondta a külügyminiszter.

Ehhez kapcsolódóan: A magyar gázpedál fékez – Hová vezet a szolidaritás elutasítása és a ragaszkodás a gáz orosz árazásához?

Annak a lehetősége is fennmarad, hogy a 150 eurós ár felett csak késleltetve fizessenek az oroszoknak. Most szerencsére alacsonyabbak az árak, de újra lehet extrém emelkedés – közölte Szijjártó Péter. A Török Áramlat gázvezetékről azt az ígéretet kapta, hogy a szankciók ellenére a vezeték üzemeltetése problémamentes lesz.

A kőolaj nyolcvan százaléka a Barátság vezetéken érkezik Oroszországból Magyarországra Ukrajnán keresztül. Szijjártó Péter szerint az orosz szállító továbbra is az ukrán–magyar határon adja át a kőolajat, ezért továbbra sem a Mol felelőssége az ukrán tranzit. Korábban állítása szerint volt olyan javaslat, hogy az orosz határtól már a magyar energiacég felelőssége lenne a szállítás. A tranzitdíjat viszont közvetlenül fizetheti a Mol az ukrán cégnek, ami jóval egyszerűbb, mintha a szankciókkal sújtott orosz fél fizetné.

Bár Paks II. nem esik a szankciók alá, mégis nehezítik a beruházás előrehaladását Szijjártó Péter szerint.

„Jogtalan döntésekkel próbálják gátolni Európa-szerte Magyarország és Oroszország sikeres együttműködését” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Fontos akadály hárult el Paks II. építése elől

Mint mondta, kilenc éve kötötték a szerződést Paks II.-ről, azóta a háborútól függetlenül is változott annyit a műszaki és technológiai helyzet, hogy a szerződésekhez hozzá kell nyúlni a beruházás végrehajtása érdekében, hogy az új paksi blokkok minél hamarabb működhessenek – mondta a külügyminiszter. „A szankciók erre még rátesznek egy lapáttal” – tette hozzá.

Szijjártó Péter szerint sikerült megállapodni mind a kivitelezési, mind a finanszírozási szerződések módosításáról, amelyek garantálják, hogy a beruházást végig tudják vinni. A Facebookon nem sokkal később azt írta: „Ez megvan (…) Paks II. megépül.”

XS
SM
MD
LG