Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szijjártó: Tragédia lenne, ha ársapkát vezetnének be az orosz gázra


Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. május 16-án
Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. május 16-án

Ellentétes az európai és a magyar érdekekkel az ársapka beveztése az orosz gázra, ez a szállítások azonnali leállásához vezetne – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken, úton Brüsszelbe a cseh elnökség által összehívott rendkívüli energiaminiszteri tanácsülésre.

A magyar külügyminiszter szerint Európa súlyos válságban van energiaellátás tekintetében, és ennek az egyik előidézője maga Brüsszel és a szankciós döntések. Mint mondta, az orosz energiahordozók nélkül nem lehet megoldani Európa ellátását.

„Az az elképzelés, amely kizárólag az orosz vezetékes földgázra vezetne be ársapkát, teljes mértékben ellentétes az európai és benne a magyar érdekekkel” – jelentette ki Szijjártó Péter.

„Egy ilyen intézkedés tragédiát okozna az európai energiaellátásban, hiszen hogyha kizárólag az orosz földgázra vezetnének be árkorlátozást, akkor az teljesen evidens módon az orosz gázszállítások azonnali megszüntetésévek járna, ehhez nem kell Nobel-díjasnak lenni, hogy az ember kitalálja” – fogalmazott.


Az uniós energiaügyi miniszterek pénteken arról tárgyalnak, hogyan lehetne megfékezni az energiaárakat, amelyek azóta emelkedtek meg, hogy Oroszország az ukrajnai inváziót követő európai szankciókra adott válaszul leállította az Európába irányuló gázszállítások nagy részét.

Csehország, amely az unió soros elnöke, közölte, hogy le akarja venni az orosz gázra vonatkozó ársapka kérdését a pénteki találkozó napirendjéről.

Szijjártó Péter júliusban Moszkvában találkozott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, hogy hétszázmillió köbméter gázt kérjen a meglévő, hosszú távú szállítási megállapodáson felül.

A Gazprom múlt hónapban kezdte meg a Magyarországra irányuló szállítások növelését.

A tavaly, még az ukrajnai háború kitörése előtt aláírt megállapodás értelmében Magyarország évente 3,5 milliárd köbméter gázt kap Bulgárián és Szerbián keresztül egy Oroszországgal kötött hosszú távú megállapodás alapján, valamint további egymilliárd köbmétert egy Ausztriából érkező vezetéken keresztül. A Gazprommal kötött megállapodás 15 évre szól.

Magyarország élesen bírálta az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat, mondván, hogy a lépések nem tudták érdemben meggyengíteni Moszkvát, miközben az európai gazdaság válságba kerülhet.

A Duma szóvivője: Árpadló lesz az árplafon

Amit a G7-ek tagjai ársapkának, árplafonnak neveznek, az árpadlóvá fog válni, a globális piac nem hét országból áll, a Nyugat által meghirdetett maximumár lesz az alsó korlát – mondta Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóháza, a Duma szóvivője Telegramon.

A G7-ek múlt héten jelentették be, hogy árplafon bevezetését tervezik az orosz olajexportra, hogy korlátozzák Moszkva bevételeit.

Vlagyimir Putyin szerdán Vlagyivosztokban azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az energiaszállításokat, ha árplafont vezetnek be az orosz olaj- és gázexportra, és figyelmeztette a Nyugatot, hogy „megfagynak”, mint a farkas farka egy híres orosz mesében.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG