Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szlovákia meg fogja vétózni Ukrajna NATO-tagságát – mondta ukrajnai látogatása előtt Robert Fico


Robert Fico szlovák miniszterelnök Pozsonyban 2023. október 25-én
Robert Fico szlovák miniszterelnök Pozsonyban 2023. október 25-én

Robert Fico szlovák miniszterelnök azt mondta: közölni fogja ukrán kollégájával, hogy Szlovákia elutasítja Ukrajna felvételét a NATO-ba, mert az ukrán tagság „nem jelentene mást, mint alapot a harmadik világháborúhoz”.

Fico január 24-én készül Ukrajnába, hogy a határ menti Ungváron Denisz Smihal miniszterelnökkel tárgyaljon.

A látogatás egyik oka egy újabb segélycsomag bemutatása, de Fico január 20-án a szlovák közszolgálati televíziónak adott interjúban azt mondta: egyértelművé teszi a szlovák álláspontot Ukrajna NATO-csatlakozási szándékával kapcsolatban.

„Megmondom Smihalnak, hogy ellenzem Ukrajna NATO-tagságát, és meg is vétózom” – mondta Fico, hozzátéve, hogy ha Ukrajna tagja lenne a NATO-nak, „az folytonos konfliktus forrása lenne”, és „ha egyszer összetűz Oroszország egy NATO-tagállammal, akkor világháború lesz”.

A NATO júliusban megerősítette az álláspontját, miszerint Ukrajna egyszer majd a szövetség tagja lesz. A tagországok megszavazták az ukrán csatlakozáshoz vezető út leegyszerűsítését, például törölték a követelmények közül a tagsági akcióterv bemutatását. A NATO a kapcsolatok javítása érdekében megalakította a NATO–Ukrajna Tanácsot. A NATO-tagokat azonban megosztja a kérdés, hogy mikor fogadják be Ukrajnát, egyelőre nem várható szavazás vagy döntés a tagságról.

Szlovákia, amely 2004 óta tagja a NATO-nak, sokáig Ukrajna egyik leghatározottabb támogatója volt az orosz invázió elleni védekező harcban. Ám amikor Fico baloldali nacionalista kormánya októberben átvette a hatalmat, Szlovákia úgy döntött, hogy többé nem küld fegyvert Kijevnek.

Ehhez kapcsolódóan: Az új szlovák kormány elutasította Ukrajna további katonai támogatását

Fico azt is állította az interjúban, hogy Ukrajna nem független és szuverén ország, „az Egyesült Államok teljes befolyása és ellenőrzése alatt áll”. A megjegyzés azt az alaptalan, hamis állítást ismételte meg, amelynek Oroszország többször is hangot adott.

Fico azt mondta, hogy az utazás nagyon fontos számára, kíváncsi arra, hogy Ukrajna milyen megoldást kínál a háború befejezésére, hozzátéve, hogy véleménye szerint a jelenlegi politika „kétszázezerrel több halottat” jelent.

Úgy véli, hogy valamiféle kompromisszumra lesz szükség a harcok befejezéséhez, és „ez mindkét fél számára nagyon fájdalmas lesz”.

Látogatásán humanitárius segélyt ajánl fel – Pozsony továbbra is küld aknamentesítő rendszereket és dízelgenerátorokat –, de fegyvert nem biztosít a szlovák hadsereg készletéből vagy az állami tartalékokból.

Ehhez kapcsolódóan: Az Európai Parlamentben is összeállt az Orbán–Fico-tengely

Fico azt is elmondta, hogy Szlovákia támogatja Ukrajna európai uniós csatlakozását mindaddig, amíg az ország teljesíti ugyanazokat a feltételeket, mint a többi jelölt.

„Megmondom Smihalnak, hogy tiszteljük őket, de eleget kell tenniük a feltételeknek” – mondta, hozzátéve, hogy véleménye szerint nem születhet politikai döntés az EU-csatlakozásról „egy olyan ország esetében, amely egyáltalán nem felel meg semmilyen követelménynek”.

Arról is beszélt, hogy elmondja az ukrán tisztviselőknek: országuk „az egyik legkorruptabb ország a világon”, és azt kérdezte, hogy az ország által kapott segélyeknek vajon mekkora hányada „tűnt el vagy került bűnözői körökhöz”.

Készült a dpa és az AFP jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG