Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szorosabb amerikai-japán kapcsolatokat sürget első külföldi útján Blinken


Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere (b), Antony Blinken az Egyesült Államok külügyminisztere és Motegi Tosimicu japán külügyminiszter Tokióban, 2021. március 16-án.
Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere (b), Antony Blinken az Egyesült Államok külügyminisztere és Motegi Tosimicu japán külügyminiszter Tokióban, 2021. március 16-án.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szorosabb gazdasági és biztonsági kapcsolatokat szorgalmazott Japánnal Lloyd Austin védelmi miniszterrel közös ázsiai körútja kezdetén. Az utazás célja a szövetségi viszony erősítése az ázsiai partnerekkel az egyre erősebb kínai befolyáskeresés ellenében.

Tokiói és szöuli látogatásuk az első olyan külföldi út, melyet Joe Biden elnök csapatának vezető kormánytagjai tesznek. Egy virtuális csúcstalálkozó előzte meg, melyen az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és India, vagyis a Quad szövetség, a négyoldalú biztonsági párbeszéd vezetői vettek részt.

Az utazás napirendjének széles a skálája, a a Dél- és Kelet-kínai tengeri hajózás szabadságától kezdve a félvezetők ellátási láncának biztonságán keresztül egészen a mianmari katonai puccsig terjed.

"A gazdasági kapcsolatok az Egyesült Államok és Japán között, ahogy ezt Önök is nagyon jól tudják, a legerősebbek közé tartoznak a világon" - mondta Blinken japán üzleti vezetők egy csoportjának.

Az ellátási láncokat biztosítani kell

Arról is szólt, hogy a COVID-19 világjárvány megmutatta, mennyire sebezhető a létfontosságú áruk, köztük az orvosi berendezések vagy a félvezetők globális ellátórendszere. Az országoknak együtt kell működniük a biztonságos és rugalmas jövőbeni ellátási láncok kiépítésében, mondta.

Vélhetően Észak-Korea lesz az egyes számú napirendi pont, miután a Fehér Ház jelezte: Phenjan eddig visszautasította a párbeszéd érdekében tett amerikai törekvéseket.

Észak-Korea arra figyelmeztette az Egyesült Államok új vezetését, hogy ne"okozzon balhét", ha békét akar, jelentette március 16-án az észak-koreai állami média.

Erős üzenet az elkötelezettségről

A japán külügyminiszterrel, Motegi Tosimicuval tartott négyszemközti találkozója előtt Blinken azt mondta, hogy közösen akar ügyködni Japánnal és a többi szövetségessel Észak-Korea nukleáris leszerelésén.

Kisi Nobou japán védelmi miniszter Austinnal folytatott kétoldalú megbeszélése kezdetén arról beszélt, hogy a vizit erős üzenet "az Egyesült Államok elkötelezettségéről a térségben és a japán-amerikai szövetség erejéről."

Elrettentő erő és válaszképesség

Kisi azt mondta, hogy ők ketten megvitatják a kínai mozgást a Kelet- és Dél-Indiai tengereken, akárcsak azokat a "különleges kezdeményezéseket, melyeken Japán és az Egyesült Államok közösen dolgozik elrettentő erejük és válaszképességük növelése érdekében."

Válaszában Austin kijelentette, hogy a szövetség "a mai és holnapi kihívásokra adott válasz sarokköve, mivel együtt munkálkodunk a szabad és nyitott Indiai- és Csendes-óceáni térség védelmében."

Blinken és Austin a Washington Post március 15-i véleménycikkében kifejtették, hogy az úttal lökést kívánnak adni a kapcsolatok megerősítésének az Egyesült Államok és barátai, illetve partnerei között, "és a visszatérésnek a közös célokhoz, értékekhez és kötelezettségekhez."

Ne adjanak okot az álmatlanságra, ha aludni akarnak

Március 16-án reggel Észak-Korea úgy döntött, hogy megadja az első világos választ az Egyesült Államok új vezetésének, még Blinken és Austin tokiói találkozói előtt.

Arra figyelmeztetett, hogy ne "okozzon balhét" a Biden-kormányzat, ha békét akar, jelentette az állami média, és az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun húgának tulajdonított megjegyzések "jó tanácsot" ajánlottak az új adminisztráció figyelmébe.

"Ha jól akarnak aludni a következő négy évben, jobb volna, ha nem teremtenének már a kezdeteknél okot az álmatlanságra" - mondta.

A Fehér Ház közölte, hogy megpróbált párbeszédet kezdeni Phenjannal, de mindeddig elutasításba ütközött. Az előző elnök, Donald Trump megkísérelte, hogy személyes kapcsolatot alakítson ki Kimmel, de képtelen volt haladást elérni a nukleáris leszerelésben.

Elsőként a beiktatása óta

Szuga Josihide kormányfő áprilisban látogat el a Fehér Házba, az első olyan külföldi vezetőként, aki személyesen találkozik Biden elnökkel a beiktatása óta.

Blinken és Austin március 17-én repülnek Tokióból Szöulba, és március 18-ig tárgyalnak kollégáikkal a dél-koreai fővárosban. Útban hazfelé Blinken találkozik a legmagasabb rangú kínai külügyi tisztségviselővel, Jang Jiechivel és a kínai külügyminiszterrel, Vang Jivel az alaszkai Anchorage-ben, míg Austen Új-Delhibe utazik, indiai vezetőkkel tárgyalni.

Izgalmas családregény: az új amerikai külügyminiszter magyar gyökerei
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:44 0:00
Készült a Reuters, az AFP, a dpa, az AP és Washington Post tudósításainak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG