Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Járványügyi szakértőkkel jön Budapestre a cseh kormányfő


Az orosz Szputnyik-V vakcina a moszkvai GUM áruházban kialakított oltóponton , 2021. január 18-án.
Az orosz Szputnyik-V vakcina a moszkvai GUM áruházban kialakított oltóponton , 2021. január 18-án.

Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan megerősítette a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének, hogy az Andrej Babist vezette delegáció pénteken érkezik és járványügyi szakértők is leszek köztük.

Szerkesztőségünk azért kereste meg a kormányfő sajtófőnökét, mert a Lidovky.cz cseh hírportál kormányzati értesülésekre hivatkozva azt írta, hogy Andrej Babis látogatásának célja az oltással kapcsolatos tapasztalatok cseréje. A cseh delegáció elsősorban az orosz vakcinával, a Szputnyik-V oltóanyaggal kapcsolatos magyar tapasztalatokra kíváncsi. Ennek az oltóanyagnak Magyarország egyedüliként adott zöld utat az Európai Unióban.

A lap azt írja, hogy a megbeszélések, amelyekre járványügyi, virológus és egyéb szakértőkből álló csoport érkezik pénteken Magyarországra, három munkacsoportra osztva zajlanak majd. A cseh miniszterelnököt tanácsadója és epidemiológusa, Roman Prymula is elkíséri. Az egyik munkacsoport a cseh sajtóértesülés szerint közvetlenül az oltással, a másik az oltások regisztrálási folyamatával foglalkozik, a harmadik csoport a covid-19 kezelési folyamatára összpontosít.

A delegáció érdeklődik az Eli Lilly amerikai cég Bamlanivimab gyógyszere iránt is, amelyről a magyar orvosoknak január 29. óta van tapasztalata, a csehek pedig február végéig 500 darabot rendeltek belőle és márciusra még többet terveznek.

Ennek a készítménynek a feladata, hogy csökkentse a vírus mennyiségét a szervezetben, és megakadályozza a betegség súlyosbodását.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG