Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz vakcinaimport miatt omolhat össze a szlovák kormánykoalíció


Igor Matovič (jobbra) szlovák miniszterelnök az azóta lemondott egészségügyminiszterrel, Marek Krajčíval a kassai repülőtéren, 2021. március 1-én
Igor Matovič (jobbra) szlovák miniszterelnök az azóta lemondott egészségügyminiszterrel, Marek Krajčíval a kassai repülőtéren, 2021. március 1-én

Szerdán lemondott Ivan Korčok szlovák külügyminiszter, aki már a hatodik távozó kormánytag március óta. A szlovák kormányválság többek között a Szputnyik V vakcinák importja miatt mélyül.

Ivan Korčok a jobboldali Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, az Igor Matovič vezette kormány kisebbik koalíciós partnerének politikusa. A 2020-ban megválasztott koalíció tagjai között idén márciusban jutott forráspontra a feszültség. Az SaS és egy másik kormánypárt, a Za Ludi jobboldali-liberális márciusban lemondásra szólította fel Matovičot a koronavírus-járvány kezelése miatt.

Titokban vett vakcinák

A koalíciós partnerek elsősorban amiatt fordultak szembe Matovičcsal és az általa vezetett Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLANO) nevű, korrupcióellenes mozgalomként indult párttal, mert elmondásuk szerint Matovič őket megkerülve vásárolt Szlovákia számára orosz Szputnyik V vakcinákat. Az orosz oltóanyag egyelőre nem ment át az európai gyógyszerhatóság, az EMA vizsgálatain, így ezeket csak az uniós beszerzéstől függetlenül lehet megvenni.

Szlovákiába végül 200 000 adag orosz vakcina érkezett márciusban, ám ezeket még nem kezdték el beadni, jelenleg még a hazai tesztelésük zajlik. Ha engedélyezik, Magyarország mellett így Szlovákia lehet a második EU-s ország, ahol alkalmazzák az orosz védőoltást.

Szlovákia lakosságszám-arányban a járvány által egyik legsúlyosabban érintett ország: az 5,5 milliós országban eddig 351 ezren fertőződtek meg, és 9190-en haltak meg.

A miniszterelnök döntései elleni tiltakozásként március óta már hat kormánytag mondott le. Csak a héten jelentette be távozását Richard Sulík gazdasági miniszter, Mária Kolíková igazságügyi miniszter, valamint Branislav Gröhling oktatási miniszter.

Előrehozott választás is lehet, pedig senki sem szeretné

Az SaS és a Za Ludi politikusai azt szeretnék elérni, hogy a mostani négy kormánypárt új kormányt alakítson, immár Matovič helyett valaki más vezetésével. Matovič március 21-én jelezte, hogy kész lemondani, de csak bizonyos feltételekkel: az új kormányban magának szeretne egy miniszteri széket, és kikötötte, hogy fő riválisa, az SaS-elnök Richard Sulik nem kaphat helyet az új kabinetben.

Jaroslav Naď OLANO-s politikus és honvédelmi miniszter Eduard Hegert, a jelenlegi pénzügyminisztert javasolta kormányfőnek. Heger szintén az OLANO tagja, így kérdéses, hogy a többi párt feltétlenük elfogadná-e őt Matovič lemondása után.

Kedd délután már a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová is felszólította a miniszterelnököt, hogy oldja meg a kialakult kormányválságot, és távozzon posztjáról. Ennek ellenére nem kizárt, hogy Matovič meg tudja tartani a pozícióját, hiszen a koalíció szétesésével új választást kellene kiírni.

Ez egyik kormánypártnak sem állna érdekében, hiszen a frakcióik jelenleg stabil többséget alkotnak a parlamentben, és a közvélemény-kutatások szerint a koronavírus-válság hatására romlott a támogatottságuk. Azt már előre jelezte minden kormánypárt, hogy semmiképp nem szeretnének előrehozott választásokat.

XS
SM
MD
LG