Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Diplomáciai nagyüzem a kormányválságot okozó orosz vakcina miatt


Angela Merkel, Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin a párizsi Élysée-palotában, az Ukrajnával kapcsolatos csúcstalálkozó után, 2019. december 9-én
Angela Merkel, Emmanuel Macron és Vlagyimir Putyin a párizsi Élysée-palotában, az Ukrajnával kapcsolatos csúcstalálkozó után, 2019. december 9-én

Az oltási együttműködés volt Navalnij ügye mellett az orosz és a francia elnök, valamint a német kancellár keddi megbeszélésének egyik vezető témája. Lendületet adhat a Szputnyik uniós engedélyezési ügyének a vakcinára bejelentett osztrák vételi szándék, miközben az oltóanyag okozta kormányválság is megoldódni látszik Szlovákiában.

A francia elnöki palota tájékoztatása szerint, nemcsak az orosz vakcina uniós engedélyeztetésének kilátásairól tárgyalt az orosz elnökkel a francia és a német vezető, hanem az orosz oltóanyag közös gyártásáról is az Európai Unióban.

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még nem engedélyezte az orosz vakcinát, de egy úgynevezett folyamatos értékelési eljárás keretében megkezdte annak vizsgálatát. Ez lehetővé teszi, hogy az engedélyeztetéshez szükséges dokumentumokat ne egyszerre, hanem egymást követően, a rendelkezésre állás sorrendjében nyújtsák be, és vizsgálják. Ez pedig felgyorsíthatja az engedélyeztetési eljárást.

Emmanuel Macron, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin videómegbeszélése egy nappal azután történt, hogy Ausztria bejelentette, egymillió adag Szputnyik-vakcinát venne Oroszországtól, és erről bizalmi megállapodást írtak alá.

Kurz: Az oltóanyagokat nem szabad „geopolitikai szemellenzővel” nézni

Az osztrák kancellária hivatal közlése szerint bizalmi megállapodás értelmében áprilisban 300 000, májusban 500 000 és június elején 200 000 adag Szputnyik V vakcina érkezne az országba. Ugyanakkor a vásárlás tényéről még nem született döntés. A bizalmi megállapodás arról szól, hogy a vakcina dokumentációjához az osztrák egészségügyi hatóságok is hozzáférést kapnak.

Sebastian Kurz osztrák kancellár február vége óta tárgyal Oroszországgal a vakcináról. A vásárlás lehetőségéről szóló keddi közleményében úgy fogalmazott, hogy az oltóanyagokat nem szabad „geopolitikai szemellenzővel” nézni, csak az számít, hogy a vakcina biztonságos és hatékony legyen, nem az, hogy honnan jön.

Ha Ausztria plusz egymillió vakcinát kap, ez azt jelentené, hogy előbb térhetnénk vissza a normális életünkhöz, nem beszélve arról, hogy emberéleteket, munkahelyeket menthetünk meg” ‒ mondta a kancellár.

Szlovákiában politikai válságot okozott az orosz vakcina

Egy hónapig tartó politikai válság és vita végére tett pontot Igor Matovič szlovák miniszterelnök március 30-án azzal, hogy lemondott, megnyitva az utat egy új kormány megalakításához.

Szlovákiában hetek óta feszültséget okozott a kormánypártok eltérő elképzelése a járványkezelésről. Ivan Korčok a jobboldali Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, az Igor Matovič vezette kormány kisebbik koalíciós partnerének politikusa, és egy másik kormánypárt, a jobboldali-liberális Za Ludi márciusban lemondásra szólította fel Matovičot a járvány kezelése miatt.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Matovič a koalíciós partnereket megkerülve, kvázi titokban vett Szlovákia számára az európai gyógyszerhatóság által még nem engedélyezett orosz vakcinákat.

A koalíciós válság néhány hét alatt a kormány hat minisztere, végül pedig Igor Matovič kormányfő lemondásához vezetett.

Zuzana Čaputová elnök a 44 éves Eduard Heger pénzügyminisztert nevezte ki új miniszterelnöknek. Ő Matovič pártja, a korrupcióellenes mozgalomként indult Független Személyiségek (OLANO) nevű párt vezetője volt 2016-tól 2020-ig. Matovič várhatóan pénzügyminiszterként dolgozik majd tovább az új szlovák kormányban.

XS
SM
MD
LG