Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A romaügyi kormánybiztos nem hajlandó nyílt vitára az ORÖ vezetőjével


Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos 2020. március 11-én
Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos 2020. március 11-én

Nyílt vitára hívta Sztojka Attila romaügyi kormánybiztost Lakatos Oszkár ORÖ-vezető, de nem hajlandó rá. Sztojka leginkább azzal érvelt, hogy szerinte Lakatos a baloldal embere. Lakatos szerint őt baloldalinak tartani több mint tévedés, „rosszindulati politikai hangulatkeltés”.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökhelyettese, Lakatos Oszkár nyílt vitára hívta nemrég Sztojka Attila romaügyi kormánybiztost.

Az ORÖ előző elnöke botrányos körülmények között távozott, ezért Lakatos Oszkár elnöki teendőket ellátó elnökhelyettes vezetné jelenleg a szervezetet, ha működőképes lenne.

Megbénult az ORÖ

Lakatos ugyanis nemrég bejelentette az intézmény fizetésképtelenségét, amit elmondása szerint a Belügyminisztérium több mint egymilliárd forintos követelése okozott. Erről alább olvashat bővebben. Röviden: az ORÖ vitatja a követelések jó részét, és a belügy bizonyos lépéseit is jogellenesnek tartja.

A kisebbségi vezető emellett nyílt vitára hívta a Belügyminisztériumból Sztojka Attila romaügyi kormánybiztost is. Lakatos Oszkár úgy érezte, hogy Sztojka közelmúltbeli felszólalásai több esetben valótlanok vagy félrevezetők voltak.

Ki a fideszesebb?

Sztojka Attila kormánybiztos viszont Facebook-bejegyzésében közölte, hogy nem áll ki nyílt vitára – vette észre a Népszava. Azzal érvelt, hogy Lakatos Oszkár baloldali, a baloldal embere, akikről Sztojka Attila véleménye lesújtó. Emellett szerinte Lakatosnak fáj az igazság, hazudozik, csak a pozícióját akarná megtartani egy nyílt vitával.

Lakatos Oszkár ezen a csatornán válaszolt. Visszautasította a vádakat, azt is, hogy lebaloldalizzák, ami több mint tévedés, rosszindulatú politikai hangulatkeltés.

„…bár nem tudom, hogy tisztelt Sztojka Attila Kormánybiztos Úr egyáltalán tagja-e a Fidesznek, én azonban több mint 15 éven keresztül az egri alapszervezeten belül tevékenykedtem a polgári értékrendnek megfelelő demokratikus értékek érvényre juttatása érdekében. Baloldalinak, illetve baloldali érdekek kiszolgálójának nevezni engem nem csupán ténybeli tévedés, de kifejezetten rosszindulatú politikai hangulatkeltés” – írta Lakatos Oszkár.

A kisebbségi vezető leírta többek között, hogy nem tudja, mi a baloldali álláspont az ORÖ-vel kapcsolatban, de jelenleg épp a Belügyminisztériumnál érzi azt, hogy hónapok óta akadályozza a roma kisebbségi önkormányzat alapvető működését.

Például ebben kér segítséget a belügyben dolgozó romaügyi kormánybiztostól. Lakatos emellett még bízik benne, hogy a kormánybiztos meggondolja magát, és sor kerül a nyílt vitára.

XS
SM
MD
LG