Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fizetés- és döntésképtelenné vált az Országos Roma Önkormányzat


Az intézmény budapesti központja a Dohány utcában
Az intézmény budapesti központja a Dohány utcában

Fizetésképtelen az Országos Roma Önkormányzat, de annyira, hogy a közgyűlésüket sem tudják összehívni – közölte elnök híján az általános elnökhelyettes. Szerintük jogtalanul tartják vissza az állami támogatásokat is, miközben a Belügyminisztérium több mint egymilliárd forintot akar tőlük. Nyilvános vitát kezdeményeznének Sztojka Attila kormánybiztossal.

„Bejelentettem az Országos Roma Önkormányzat teljes ellehetetlenülését és fizetésképtelenségét” – közölte Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese a Népszavával.

A szervezet működését a közelmúltban is komoly botrányok kísérték, jelenleg több mint egymilliárd forintot követel tőlük a Belügyminisztérium.

Miért nincs elnök?
Az előző ÖRO-elnököt, Agócs Jánost csőbe húzta politikai ellenfele, Farkas László, Tiszabura polgármestere. Előadta, hogy megvenné 18 millió forint kenőpénzért az ÖRO elnöki pozícíóját, majd az ügyészséghez fordult, és a pénz átvételekor tetten érték Agócsot. Itt olvashat az ügyről bővebben.

A tartozások még az előző ciklusban, a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába program és hasonló projektek során keletkeztek, egy részüket vitatja is az ÖRO.

Viszont emiatt visszatartják a kisebbségi önkormányzat jelenlegi állami támogatásait, ami miatt lényegében megbénult a szervezet. A rezsire vagy közgyűlés összehívására sincs pénz, a képviselők így semmilyen aktuális ügyben nem tudnak épp döntést hozni – írja a lap.

Lakatos Oszkár szerint a belügy jogellenesen bénítja meg őket, így a romák nemzetiségi jogait csorbítja. Sztojka Attila romaügyi kormánybiztostól közelmúltbeli felszólalásai alapján nem remélnek segítséget. A kormánybiztos állításait több esetben valótlannak vagy félrevezetőnek tartja Lakatos, ezért nyílt vitára fogja hívni.

Mire használták a szervezetet?

Az elvileg pártsemleges érdekvédő szervezet 1995-ös állami létrehozása óta soha nem kerülhetett érdemi alkupozícióba a nagypolitikával a cigányokat érintő ügyek mentén.

A súlytalan és lazán ellenőrzött működés mellett újra és újra felütötte fejét a korrupció. A szervezet hat eddigi elnökéből hármat valamilyen bűncselekményért elítéltek, kettő közülük börtönbe is ment.

Kolompár Orbán 2003–2011-ig volt az önkormányzat elnöke. 2013-ban jogerősen elítélték egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre. Kolompár Orbán társadalmi pozíciójával visszaélve, csalárd módon szerzett meg különféle uniós támogatásokat. Ebben az időszakban az Országos Cigány Önkormányzat elnöke volt, társaival együtt összesen 145,5 millió forintot szerzett meg jogosulatlanul.

2020 elején jogerősen is felfüggesztett két év börtönbüntetésre ítélték Balogh Jánost, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökét vesztegetés miatt.

A vádirat szerint az ORÖ elnökeként egy rendezvényszervező cég munkatársától kért számlát rendezvényszervezésről. Később kiderült, hogy a rendezvényt esze ágában sincs megtartani, a számla azért kell neki, hogy elszámolja a 2018-as országgyűlési választások előtt kapott 81 millió forintos állami támogatást.

A legnagyobb pénz eltűnése Farkas Flórián nevéhez kötődik, csak éppen a nyomozó hatóságok durván nyolc év alatt sem találták meg, hogy hova, sem azt, hogy ki vagy kik tüntették el.

A Híd a munka világába ügyében 2015-ben indult nyomozás. Hadházy Ákos feljelentése nyomán költségvetési csalás gyanújával kezdett nyomozni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF is. Az Emmi már 2016-ban elismerte, hogy visszaélések történtek a programban, amely hatalmas uniós pénzeket is felemésztett. Ennek ellenére a Országos Roma Önkormányzatnak csak háromszázmillió forintot kellett visszafizetnie a minisztériumnak.
A programot felügyelő Farkas Flóriánról kiderült, hogy a 2015 óta tartó nyomozásban eddig még tanúként sem hallgatták ki, tavaly pedig a nyomozást is leállították.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG