Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Sztrájk a családi kutakon: több száz helyen is zárva tarthatnak augusztus 19-én és 20-án


Egy autótulajdonos benzinüzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson 2021. augusztus 14-én
Egy autótulajdonos benzinüzemanyagot tankol egy személyautóba Csepelen egy üzemanyagtöltő állomáson 2021. augusztus 14-én

Nem nyit ki a kis benzinkutak egy része jövő hét pénteken és szombaton, az államalapítás ünnepén – közölte a Független Benzinkutak Szövetsége. Ellátási hiánnyal és a ki nem fizetett támogatásokkal indokolták a lépést.

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-én és 20-án szüneteltetni kényszerülnek az üzemanyag-kiszolgálást – közölte a szervezet pénteken.

Óriási az elkeseredettség tagságuk körében – mondta a Szabad Európának Egri Gábor, a szövetség elnöke. November óta kilátástalan körülmények közé kerültek a családi tulajdonban lévő kis benzinkutak, a tagság ezért most úgy döntött, hogy két napra, a nemzeti ünnepre időzítve bezárnak, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a helyzetükre – közölte.

Csaknem négyszáz cég csatlakozott a szövetségükhöz, öt-hatszáz benzinkút tartozik hozzájuk, többségük nem nyit ki augusztus 19-én és 20-án – mondta Egri Gábor.

„Ez figyelemfelhívás, az elkeseredettség hajt minket a reménytelen és kilátástalan állapotok miatt, amibe belekényszerítettek. A nemzeti ünnep jó alkalom rávilágítani a problémáinkra a közvélemény és a kormány számára” – fogalmazott.

Mint mondta, ez az első lépés. Még nem kapták meg a júliusi és az augusztusi támogatást, csak ígérgetnek. Közben az üzemanyag-ellátás is korlátozott, nem tudják kiszolgálni a vevőiket. Szerinte az üzemszünet meghirdetése szabályos, hétvégére amúgy is elfogy a benzin a tagság kútjain.

"A MOL 50%-ra csökkentette le a kiszolgálási volument a kútjaink részére, ennél az oknál fogva nem tudjuk megfelelő módon és akaratunk szerint kiszolgálni a vevőinket" – mondta Egri.

Egri Gábor szerint tarthatatlan a helyzetük, miközben a Mol története legnagyobb profitját éri el, amelyhez ők is hozzájárulnak. Mint mondta, ki fog derülni, hogy felgyorsítják-e a támogatások kifizetését, amellyel képesek túlélni, vagy a családi kutak kivéreztetésére játszanak.

XS
SM
MD
LG