Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szükségállapot kihirdetését kezdeményezte a lengyel kormány


Lengyel rendőrök a Belarusszal közös határnál, Usnarz Gorny település közelében 2021. augusztus 30-án
Lengyel rendőrök a Belarusszal közös határnál, Usnarz Gorny település közelében 2021. augusztus 30-án

Szükségállapot kihirdetését kezdeményezte a lengyel kormány két, Belarusszal határos régióban, miután a szomszédos ország felől az utóbbi hónapban több százan lépték át a határt illegálisan.

A tervek szerint harminc napra rendelnének el szükségállapotot Podlaskie és Lubelskie régió egyes részein, ami szélesebb jogköröket biztosítana a hatóságok számára az emberek mozgásának ellenőrzését és irányítását illetően.

Elemzők valószínűnek tartják, hogy a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párthoz közel álló Andrzej Duda elnök jóvá fogja hagyni a kormány indítványát.

„A belarusz határon a helyzet válságos és még mindig feszült” – közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Az utóbbi hetekben Litvánia után már Lettországba és Lengyelországba is rekordszámú bevándorló érkezett Belarusz felől, nagy többségük iraki állampolgár. A minszki kormány a vádak szerint szándékosan migránsokat csábít az országba a Közel-Keletről és Afrikából, aztán a szomszédos államok határaihoz szállítja őket megtorlásképp, az instabilitás fokozása céljából, válaszul az európai uniós szankciókra és egyes tagállami intézkedésekre.

Emiatt nemrég Lengyelország is szögesdrót kerítést épített a határ mentén, és a kormány közölte, hogy ezt egy két és fél méter magas fal felhúzása fogja követni.

Megromlott kapcsolat

„Lukasenka rezsimje úgy döntött, hogy lengyel, litván és lett területre nyomja be ezeket az embereket, így próbálva destabilizálni” – hangsúlyozta Morawiecki.

Mariusz Kamiński belügyminiszter pedig arról számolt be, hogy a szükségállapot csak a határ menti térségekben lenne érvényben.

Az elmúlt évben, a sokak szerint elcsalt tavalyi belarusz elnökválasztás óta jelentősen megromlott a kapcsolat Minszk és az EU között. A blokk szankciókat rendelt el az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök rezsimje ellen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG