Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tajvan a vakcinabeszerzés blokkolásával vádolta meg Kínát


Egy egészségügyi dolgozó megkapja a koronavírus elleni védőoltást Tajpejben, 2021. március 22-én
Egy egészségügyi dolgozó megkapja a koronavírus elleni védőoltást Tajpejben, 2021. március 22-én

Tajvan azzal vádolta meg Kínát, hogy blokkolta a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről kötendő megállapodását a német BioNTech vállalattal.

Tajpej már korábban is beszámolt arról, hogy nem sikerült aláírniuk a végleges szerződést a Pfizer amerikai gyógyszergyárral közös vakcinát kifejlesztő BioNTech vállalattal, de akkor még csak utalt rá, hogy kínai nyomásgyakorlás állhat a háttérben.

Can Ing-ven tajvani elnök kedden közölte, hogy az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagainak rendelése „simán” zajlott.

„Ami viszont a BioNTechet illeti, már közel voltunk a szerződés véglegesítéséhez az eredeti német üzemmel, de Kína beavatkozása miatt eddig ez sehogyan sem sikerült” – fogalmazott.

A BioNTech nem kívánt reagálni a megjegyzésre, csupán annyit emelt ki, hogy „támogatják a globális vakcinaellátást”.

Kínai közvetítőcég

A pekingi kormány tagadta, hogy akadályozná a tajvani vakcinabeszerzéseket, és „jószándéka jeleként” felajánlotta, hogy ellátja a szigetet oltóanyaggal.

A sanghaji székhelyű Fosun gyógyszercég arról tájékoztatott, hogy kész Tajvannak szállítani a BioNTech-féle vakcinából. A vállalat korábban megállapodást kötött német partnerével, hogy kizárólagos fejlesztője és értékesítője lehet az mRNS-technológiára épülő oltóanyagnak Kína szárazföldi részén, Hongkongban, Makaón és Tajvanon.

A tajvani elnök azonban leszögezte: kizárólag közvetlenül a gyártótól hajlandók vásárolni, illetve az oltóanyagok méltányos globális elosztására létrehozott COVAX-programon keresztül.

„Csakis akkor lehetsz az eredeti gyártó közvetlen garanciájának és felelősségvállalásának birtokában a minőséget és a biztonságot illetően, ha közvetlenül vele tárgyalsz, ezért erre a jogi és politikai kockázatok elkerülése érdekében van szükség” – mondta.

A tajvani ügyekkel foglalkozó kínai hivatal szóvivője szerint Tajpej pusztán kifogásokat keres a kínai vakcinaszállítások megakadályozására.

Rendkívül alacsony átoltottság

A tajvani kormány több millió adag vakcinát rendelt a brit–svéd AstraZenecától és az amerikai Modernától, eddig azonban csak mintegy 700 ezret szállítottak le ezekből, így a lakosságnak mindössze körülbelül 1 százaléka van beoltva jelenleg.

Erre tekintettel több tajvani politikus is úgy vélekedett, hogy az oltások mielőbbi beszerzése minden más szempontot felülír, ezért megállapodásra szólították fel a kormányt a Fosunnal.

Csen Si-csung egészségügyi miniszter ugyanakkor elmondta, hogy eddig nem kapott kézhez semmilyen dokumentációt a kínai vállalat által ajánlott vakcinákról.

„Mutassák a hivatalos dokumentumokat, és akkor újra tárgyalhatunk” – hangsúlyozta.

Kína saját részeként tekint Tajvanra, gyakran erős nyomást gyakorol különböző országokra, cégekre annak érdekében, hogy szakítsák meg kapcsolataikat a de facto független szigettel.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG