Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Talányos üzenet: "kis szabotőr" twittelt az amerikai stratégiai parancsnokságnak


A képen nem a cikkben szereplő kisgyerek látható, hanem egy francia gyermek, amint egy számítógépen játszik.
A képen nem a cikkben szereplő kisgyerek látható, hanem egy francia gyermek, amint egy számítógépen játszik.

Kiderült, miért posztolt egy talányos bejegyzést a Twitterre az amerikai nukleáris arzenálért felelős amerikai stratégiai parancsnokság. A fiókot kezelő és otthonról dolgozó munkatárs egy pillanatra otthagyta számítógépét, gyereke pedig bepötyögött valamit.

“;l;;gmlxzssaw,” – vasárnap ez a talányos üzenet jelent meg a U.S. Strategic Command – azaz a Stratégiai Főparancsnokság Twitter-posztjai között.

Azonnal találgatás indult meg arról, hogy ez mit jelenthetett, és hogy esetleg valamilyen titkos kód lehetett-e, különösen annak nyomán, hogy a bejegyzést rövid időn belül törölték.

Kedden végül megérkezett a válasz. A szervezet belső nyomozása kiderítette, hogy a Twitter-fiókot kezelő munkatárs – aki home office-ban dolgozott – egy kis pihenőre ment, és lezáratlanul hagyta a gépét.

Apró kezek munkája

Amíg távol volt „kisgyereke a helyzetet kihasználva elkezdett játszani a billentyűkkel, és sajnos, tudtán kívül kiposztolt egy tweetet” ‒ válaszolta a Szabad Európának e-mailben a parancsnokság.


Az üzenetet felkapta a Daily Dot nevű hírportál és riporterük gyorsan készített róla egy képernyőképet. Ezt követően az Információ Szabadságáról szóló törvény alapján kérdést nyújtott be a stratégiai parancsnokságnak a tweetről.

Erre azt a választ kapta, hogy a parancsnokság megerősíti: hamisak azok a feltételezések, hogy meghekkelték volna a Twitter-fiókot.

Nem történt semmilyen bűncselekmény” – állt a nyilatkozatban. Korábban a közösségi médiában egyesek felvetették, hogy a talányos jel és betűsor egy nukleáris indítókód lehetett.

Spekuláció: csak nem a nukleáris erők készültek valamire?

Azért kezdtek erről spekulálni, mert a stratégiai parancsnokság alá tartozik az amerikai nukleáris ütőerő és a rakétavédelem, amelynek célja, hogy elrettentse az ország elleni atomtámadást.

A stratégiai parancsnokság közösségi médiaposztjait így egyesek szorosan nyomon követik, hogy felfigyeljenek bármely jelre, amely arra utalhat, hogy változott a nukleáris erők készültségi szintje.

Más kommentelők közelebb jártak az igazsághoz, mert azt írták, hogy egy macska sétálhatott végig a billentyűzeten.

Az összeesküvés-elméletekre mindig nyitott radikális jobboldali QAnon mozgalom egyes tagjai titkos üzenetet sejtettek az értelmezhetetlen betűsor mögött.

Az ügynökség nem először okozott galibát a közösségi médiában

2018 decemberében a New York-i szilveszteri ünnepség hagyományos eseményén, a Times Square-i ’ball drop’-on poénkodtak. A ball drop során egy kristálygömb ereszkedik le a One Times Square épület tetejéről, és landol pontban éjfélkor a földön.

A stratégiai parancsnokság úgy gondolta, ilyenkor vicces lehet eljátsztani a „drop”, azaz ledobni szóval, és kiposztolta, hogy „ha szükség van rá, egy sokkal nagyobb dolgot is készek vagyunk ledobni”. Mindehhez mellékeltek egy videót, amelyen azt lehetett látni, hogy egy B‒2-es lopakodó bombázó ledob két bombát.

Néhány órával később törölték a tweetet és elnézést kértek az „ízléstelen” viccért.

XS
SM
MD
LG