Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Támogatása jeleként Ukrajnába látogat az amerikai külügyminiszter


Ukrán páncélozott harcjárművek gyakorlatoznak az ország keleti részében 2021. április 20-án
Ukrán páncélozott harcjárművek gyakorlatoznak az ország keleti részében 2021. április 20-án

Kijevbe látogat szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter, így mutatva az Egyesült Államok elkötelezettségét Ukrajna mellett, amelynek határai mentén Oroszország katonák tízezreit vonta össze az előző hónapban.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő szerint a látogatás demonstrálja, hogy országa „szilárdan” támogatja „Ukrajna szuverenitását és területi egységét Oroszország jelenleg is zajló agressziójával szemben”.

Az ukrán határok menti csapatösszevonások sokakat aggodalommal töltöttek el Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban, egyes szakértők egy esetleges orosz támadás veszélyére figyelmeztettek.

Moszkva április 23-án végül bejelentette, hogy visszavonja csapatai jelentős részét, ami az orosz hadsereg múlt heti tájékoztatása szerint már meg is történt. Ez legalábbis pillanatnyi megkönnyebbülést jelent az ukrán kormány számára.

Philip Reeker európai ügyekért felelős amerikai külügyminiszter-helyettes arról számolt be, hogy az Egyesült Államok továbbra is figyelemmel követi a helyzetet.

„Teljesen világossá tettük az orosz kormány számára, hogy tartózkodniuk kell a helyzet eszkalációjával járó lépésektől, illetve be kell szüntetniük agresszív tevékenységüket Ukrajnában és az ország körül” – közölte Reeker, aggodalmát fejezve ki a fekete-tengeri orosz hadgyakorlatok miatt is.

Korrupcióellenes küzdelem

Blinken találkozni fog többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint határozottabb fellépést fog sürgetni a korrupció ellen, ez régi elvárása Kijev nyugati partnereinek.

A korrupció kérdése ismét előtérbe került az utóbbi napokban, miután váratlanul menesztették a Naftohaz ukrán állami gázvállalat vezetőjét. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint a tapasztalt szakértők elbocsátása „azt mutatja, hogy figyelmen kívül hagyják a tisztességes és átlátható vállalatirányítási gyakorlatokat, illetve megnehezíti az ukrán energiaszektor reformját és a befektetési környezet javítását célzó erőfeszítéseket”.

Az ukrán kormány április 28-án jelentette be, hogy menesztik Andrij Koboljevet, a Naftohaz vezetőjét a cég tavalyi „elégtelen” eredményei miatt. A vállalatcsoport nettó konszolidált vesztesége 2020-ban 19 milliárd hrivnya, azaz több mint 204,4 milliárd forint volt. A felügyelőbizottság, amelynek működését felfüggesztették Koboljev elbocsátásának érdekében, április 30-án közölte, hogy a testület minden tagja benyújtotta a lemondását.

Az amerikai diplomácia vezetője Londonból érkezik Kijevbe, ahol a világ hét legfejlettebb iparú országát tömörítő csoport (G7) külügyminisztereivel tárgyalt.

Joe Biden amerikai elnök januári hivatalba lépése óta egyre fokozza a nyomást Oroszországon, ugyanakkor a kapcsolat stabilizálása érdekében kétoldalú megbeszélést kezdeményezett orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. Biden kedden közölte, hogy reményei szerint júniusra tervezett európai útján sor kerülhet erre.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG